Χορηγία και οχι δωροδοκία ήταν τα χρήματα που έφυγαν από τα ταμεία της Ζιμενς και κατέληξαν στον πρώην υπουργό Αναστασιο Μαντέλη, ο οποιος απολογήθηκε το πρωί ενώπιον του Τριμελους Εφετειου Κακουργηματων της Αθηνας.

Ο πρωην υπουργος ειναι το πρωτο πολιτικο προσωπο που δικαζεται για την υποθεση των μαυρων ταμειων της γερμανικης εταιρειας.

Η εκδικαση της υποθεσης εχει ξεκινησει απο τον Νοεμβριο του 2013 ,ενωηαποφαση αναμενεται να εκδοθει τους πρωτους μηνες του 2016. Ο Αν.Μαντελης μοιραζεται το εδωλιο μαζι με τεσσερα ακομα προσωπα που φερονται να ειχαν διαδραματισει συγκεκριμενο ρολο στη διακινηση του -κατα την κατηγορια- μαυρου χρηματος.

Απολογουμενος ο κ.Μαντελης αρνηθηκε με τροπο κατηγορηματικο οτι δωροδοκηθηκε απο την εταιρεια ,ενω αποσυνδεσε και τα χρηματα πουο ιδιοςτα χαρακτηιζει ως χορηγια με τον κρισιμο χρονο της υπογραφης των επιμαχων συμβασεων πουυπεγραψε ο ΟΤΕ με τη Ζιμενς για την ψηφιακοποιηση του δικτυου του Οργανισμου.

Ο κατηγορουμενος πρωην υπουργος,ο οποιος απο τις αρχες του ετους εχει επιστρεψει τα χρηματα στο ταμειο του δημοσιου εξηγησε στους δικαστες οτι δν ειχε δικαιωμα να επεμβει στα εσωτερικα του ΟΤΕ,ουτε μπορουσε να γνωριζει εκ των προτερωντη συμβαση,την οποια χαρακτηρισε επικερδη για τον ΟΤΕ..

Αναφερθηκε στα δημοσιευματα τηςεποχης που τον εμφανιζαν να εχειπαρει δεκα εκατομμυρια γερμανικα μαρκα.Δημοσιευματα που προκαλεσαν σαλο. » Τα δημοσιευματα αυτα ηταν λαθος.Ηθελαν να τα φορτωσουν καπου.Και εγω ημουν το προαωπο που ηθελαν για να κανουν τη δουλεια τους.Στην πολιτικη εγω ημουν…πεθαμενος»,ειπε ο κ.Μαντελης αποποιουμενος καθε κατηγορια περι δωροδοκιας.

Στη συνεχεια,οπως συμπληρωσε,» ηρθα στη Βουλη και με ευθυτητα ειπα οτι πηρα χορηγια απο τη Ζιμενς 200.000 γερμανικα μαρκα».

Ωστοσο,ο κ.Μαντελης διαχωρησε τα χρηματα της χορηγιας απο την αξιοποινη δεξμενη των χρηματων που εφευγαν απο τα μαυρα ταμεια της γερμανικη; εταιρειας. «Με αγωνια περιμενα καποιος μαρτυρας ή εγγραφο να λεγε οτι εγω απαιτησα χρηματα.Δεν υπαρχει κανενα αποδεικτικο στοιχειο οτι εγω απαιτησα δωρο.Δεν απαιτησα ποτε ουτε μια δραχμη» υποστηριξε ο πρωην υπουργο;.

Παρεθεσε δε στο δικαστηριο στοιχεια για να καταδειξει οτι η επιμαχη συμωαση για την ψηφιακοποιηση του δικτυου του ΟΤΕ ηταν επικερδης και οι ρητρες που υπηρχαν τηρηθηκαν απαρεγλιτα απο το δημοσιο.