Είναι τελικά ένοχο ή όχι για πρόκληση καρκίνου το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας; Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί μονολεκτικά μ’ ένα «ναι» ή μ’ ένα «όχι» σύμφωνα με τους ειδικούς. Στα τέλη Οκτωβρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και συγκεκριμένα ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) είχε ανακοινώσει με έκθεσή του ότι το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας (αλλαντικά) σχετίζονται, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, με τον αυξημένο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου. Η ανακοίνωση είχε προκαλέσει συζητήσεις, σύγχυση και ανησυχία. Μάλιστα, έλληνες επιστήμονες είχαν τονίσει στα «ΝΕΑ» πως στη χώρα μας γίνεται κατάχρηση. Ειδικότερα, η μελέτη «Υδρία» που συντόνισε η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου είχε δείξει πως καταναλώνουμε ο καθένας κατά μέσο όρο την ημέρα 80 γρ. κρέας. H έρευνα του ΠΟΥ για το κρέας ήρθε να προστεθεί σε σειρά άλλων που αφορούν τις τροφές μας, ορισμένες εκ των οποίων τις ενοχοποιούν για αύξηση του κινδύνου πρόκλησης καρκίνου και άλλες τις κατατάσσουν στην κατηγορία των υπερτροφών που βοηθούν σημαντικά στην ενίσχυση του ανθρώπινου οργανισμού και τη θωράκισή του απέναντι σε ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Διευκρινίσεις. Ο ΠΟΥ επανήλθε με διευκρινίσεις πάνω στην έκθεση για το κρέας προ ημερών, θέλοντας να βάλει τέλος στη σύγχυση και τις υπερβολές που ακούστηκαν.

Οπως σημειώνει ο Οργανισμός, αυτό που αναφέρει η έκθεσή του είναι πως η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος (όπως είναι τα αλλαντικά) θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Δηλαδή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός διευκρινίζει ότι η κατανάλωση κρέατος δεν οδηγεί υποχρεωτικά στον καρκίνο. Ενημερώνει όμως το κοινό πως ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια και με την προϋπόθεση πως ένα άτομο καταναλώνει συχνά τέτοια προϊόντα (κόκκινο κρέας, αλλαντικά).

Ακόμη, ο Οργανισμός διευκρίνισε πως ο IARC δεν ζήτησε να διακοπεί η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, αλλά υπέδειξε πως η μείωση της κατανάλωσης των προϊόντων αυτών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου.