Τις αντοχές του ΕΣΥ δοκιμάζει το «τσουνάμι» προσέλευσης μεταναστών: Τουλάχιστον 2.000 πρόσφυγες ή μετανάστες έχουν λάβει περίθαλψη σε δημόσιο νοσοκομείο με το κόστος να υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ.

Η υποθερμία, η αντιμετώπιση τραυμάτων και καταγμάτων, οι εμβολιασμοί σε βάση πρωτοκόλλου, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χρονίως ασθενών και η πρόληψη και άμεση αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων είναι οι βασικές ιατρικές ανάγκες των μεταναστών που καταφθάνουν στη χώρα μας, με τους γιατρούς να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια.

Επίσης, ενδεικτικό των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού αυτού είναι και η αύξηση των διακομιδών του ΕΚΑΒ από τη νησιωτικη χώρα προς την Ατιική. Κατά τους μήνες αιχμής – δηλαδή από τον περασμένο Ιούνιο έως και σήμερα – η αύξηση αυτή αγγίζει το 103%.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Γιάννης Μπασκόζος, στη διάσκεψη υψηλού επιπέδου για τη μετανάστευση – η οποία διοργανώθηκε στη Ρώμη από το Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας – παρέθεσε τα παραπάνω στοιχεία, επισημαίνοντας ότι «η πρόσβαση στις δομές υγείας αποτελεί δικαίωμα όλων».

Όπως ο ίδιος τόνισε ο μέσος όρος αφίξεων στην Ελλάδα, σε ημερήσια βάση, αγγίξει τους 4.950 πρόσφυγες. Συνολικά υπολογίζεται ότι από την από την αρχή του έτους έφτασαν στη χώρα μας, μέσω της θαλάσσιας οδού του ανατολικού Αιγαίου, 689.686 πρόσφυγες.

Ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους κατά την διάρκεια του ταξιδιού είναι τραγικός: Πάνω από 3.500 πρόσφυγες εκτιμάται ότι έχουν πνιγεί στη θάλασσα.

Πάντως και παρά τις αντίξοες συνθήκες ο κ. Μπασκόζος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσφορά του ντόπιου πληθυσμού, του υγειονομικού προσωπικού, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και όλων των αλληλέγγυων πολιτών για την αντιμετώπιση των ζητημάτων uγείας των προσφύγων και μεταναστών.