Περισσότερες από 600 οικογένειες, εκ των οποίων 800 ενήλικες και 1.250 παιδιά, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και χρειάζονται άμεση υποστήριξη, θα επωφεληθούν από το νέο έτος του προγράμματος επισιτιστικής υποστήριξης που υλοποιούν τα «Παιδικά Χωριά SOS», με την στήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας και του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας υλοποιείται ήδη τρία χρόνια, με σκοπό να παρέχεται η απαραίτητη στήριξη για την ανακούφιση οικογενειών που αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες, λόγω της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης. Είναι ενδεικτικό ότι τα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής του προγράμματος καλύφθηκαν οι επισιτιστικές ανάγκες 1.000 οικογενειών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, καθώς και όλων των παιδιών που ζουν στα Παιδικά Χωριά SOS. Μάλιστα, το 2014, το 45% των οικογενειών που επωφελήθηκαν ήταν γονείς μακροχρόνια άνεργοι, το 42% μονογονεϊκές οικογένειες ενώ το 25% πολύτεκνες.

Η Δέσποινα Αμανατίδου, μητέρα τεσσάρων παιδιών, είναι άνεργη εδώ και πέντε χρόνια. Τα τελευταία δύο χρόνια υποστηρίζεται από τα Παιδικά Χωριά SOS. Πηγαίνει στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και αγοράζει ό, τι χρειάζεται καθημερινά η οικογένειά της, «για να ταϊσω με αξιοπρέπεια τα παιδιά μου», όπως χαρακτηριστικά λέει. Σημειώνεται πως η Αστική Μη Κεδροσκοπική Εταιρεία «Κοινωνικό Παντοπωλείο» ιδρύθηκε το 2007 για να υποστηρίξει μέσω των τριών Κοινωνικών Παντοπωλείων – σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά – οικογένειες σε ανάγκη.

«Μπροστά στη συνεχιζόμενη κρίση που πλήττει με σφοδρότητα την ελληνική οικογένεια και κυρίως τα μικρά παιδιά, οι Έλληνες ομογενείς, με άμεσα αντανακλαστικά ανθρωπιάς και ευαισθησίας, έδωσαν και πάλι το παρών. Η Ελληνική Πρωτοβουλία από το 2013 έχει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του έργου μας και ιδιαίτερα με τη δέσμευσή της να συνεχίσει για έναν ακόμα χρόνο, να στέκεται δίπλα μας και δίπλα στην ελληνική κοινωνία», δήλωσε ο Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS.

Η επιλογή των οικογενειών που εντάσσονται στο πρόγραμμα και θα λάβουν επισιτιστική βοήθεια έγινε από τους αρμόδιους των Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS, με κριτληριο τη δυσχερή οικονομική τους κατάσταση και τη μεγάλη ανάγκη που είχαν για άμεση στήριξη. Το 2013 υποστηρίχθηκαν 614 ενήλικες και 832 παιδιά ενώ τον επόμενο χρόνο 743 ενήλικες και 1.108 παιδιά.

«Μετά από τρία χρόνια στενής συνεργασίας με τα Παιδικά Χωριά SOS, νιώθουμε πραγματικά περήφανοι που το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας οικογενειών συνεχίζει για ακόμα μία χρονιά με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας. Η καθοριστική συμβολή του προγράμματος στην καθημερινότητα των οικογενειών που υποστηρίζει, καθώς και η επιτυχημένη υλοποίησή του τα προηγούμενα χρόνια στέλνει ένα δυνατό μήνυμα για αλληλεγγύη και συνεργασία προκειμένου να βοηθήσουμε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», τόνισε ο Διευθυντής Προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, Μιχάλης Πρίντζος, προσθέτοντας πως το επισιτιστικό πρόγραμμα σίγουρα δε φέρνει μόνιμη λύση αλλά προσφέρει ανακούφιση σε συνανθρώπους μας.

Πάντως, πέραν του επισιστιστικού προγράμματος, Ελληνική Πρωτοβουλία και Παιδικά Χωριά SOS θα ενώσουν εκ νέου τις δυνάμεις τους σε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στο προσφυγικό ζήτημα.