Σε απεργία πείνας, ράβοντας τα στόματά τους, έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής δέκα μετανάστες από το Ιράν που βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, ζητώντας να τους επιτραπεί η είσοδος στη γειτονική χώρα.

Στο σημείο είναι συγκεντρωμένοι περίπου 1.000 μετανάστες από διάφορες εθνικότητες στους οποίους δεν επιτρέπεται να περάσουν την ουδέτερη ζώνη, με αποτέλεσμα να φωνάζουν συνθήματα διαμαρτυρίας και να έχουν υψώσει πανό ζητώντας να αρθεί η απαγόρευση. Οι μετανάστες αυτοί μάλιστα, διανυκτερεύουν σε αντίσκηνα τις τελευταίες μέρες, παρά το τσουχτερό κρύο, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, περιμένοντας να αλλάξει κάτι στην υπάρχουσα κατάσταση.

«Η ροή προσφύγων από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία γίνεται με γρήγορους ρυθμούς» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Βούλγαρης από την Υπατη Αρμοστεία, προσθέτοντας ωστόσο ότι γίνεται ενημέρωση στους υπόλοιπους για τις διαδικασίες ασύλου.

«Ανάμεσά τους, μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη για προσφυγική προστασία» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι, όσοι θέλουν να επιστρέψουν στην Αθήνα, υπάρχουν λεωφορεία στο σημείο, με εισιτήριο 50 ευρώ, γεγονός που έχει δημιουργήσει αντιδράσεις σε εθελοντικές οργανώσεις και ΜΚΟ που επιχειρούν στον καταυλισμό και ζητούν την μείωση του.