Είναι ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στην Ευρώπη, ο «υπ’ αριθμόν ένα δημόσιος εχθρός» για τους Βέλγους, αυτός ο οποίος νοίκιασε τα δύο από τα τρία αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν οι τζιχαντιστές το βράδυ της Παρασκευής 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, αυτός που διέφυγε ξημερώματα Σαββάτου στο Βέλγιο χάρη στη βοήθεια δύο συνεργών και παραμένει έκτοτε άφαντος –η προσωποποίηση του τρόμου στις Βρυξέλλες. Σε ό,τι αφορά τον ρόλο που διαδραμάτισε ο 26χρονος Σαλάχ Αμπντεσλάμ κατά τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, ωστόσο, οι ερευνητές έχουν περισσότερα ερωτηματικά παρά βεβαιότητες. Ανάμεσα στα ενδεχόμενα που εξετάζονται, είναι να είχε αναλάβει να χτυπήσει στο 18ο Διαμέρισμα του Παρισιού και να έκανε τελευταία στιγμή πίσω. Σε αυτή την περίπτωση, δεν έχει να φοβάται μόνο τη βελγική αστυνομία ή τις ευρωπαϊκές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες αλλά και τους συντρόφους του στο Ισλαμικό Κράτος. «Προτιμούμε να τον δούμε στη φυλακή παρά στο νεκροταφείο» δήλωσε χθες ο αδελφός του Μοχάμεντ Αμπντεσλάμ, καλώντας τον ακόμα μία φορά να παραδοθεί.

Αρχικά οι γαλλικές Αρχές θεωρούσαν πως ο Σαλάχ ήταν ένας από τους τρεις επιβαίνοντες στο μαύρο Seat που έσπειρε τον θάνατο εκείνο το φρικτό βράδυ σε μπαρ και εστιατόρια του 10ου και του 11ου Διαμερίσματος του Παρισιού. Γνωρίζουμε πως στο αυτοκίνητο αυτό επέβαινε ο αδελφός του Μπραΐμ, που ανατινάχθηκε στη συνέχεια μπροστά στην μπρασερί Comptoir Voltaire· ενδεχομένως να επέβαινε σε αυτό και ο Αμπντούλ Χαμίντ Αμπαούντ, ο θεωρούμενος εγκέφαλος των επιθέσεων, που σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας στις 18 Νοεμβρίου στο Σεν Ντενί. Αλλά τελικά ο Σαλάχ, γάλλος γεννημένος και μεγαλωμένος στο διαβόητο πια Μόλεμπικ των Βρυξελλών, στενός φίλος εκεί και πρώην συγκρατούμενος στο Βέλγιο (το 2010, για ένοπλη ληστεία) του Αμπαούντ, μάλλον είχε άλλο ρόλο.

Στο όνομά του είχε νοικιαστεί στο Βέλγιο και το μαύρο Clio με το οποίο έφτασαν οι τρεις καμικάζι στο Stade de France και το Polo με το οποίο έφτασαν άλλοι τρεις τρομοκράτες στο Bataclan. Θεωρείται πως αυτός μετέφερε τους πρώτους –προτού εγκαταλείψει, στις 21.59, το Clio στην Πλατεία Αλμπέρ-Καν στο 18ο Διαμέρισμα του Παρισιού. Την επομένη, το ISIS καυχήθηκε για επιθέσεις και στο 10ο και στο 11ο και στο 18ο Διαμέρισμα. Είχε αναλάβει ο Σαλάχ αυτό το τελευταίο και για κάποιο λόγο έκανε πίσω, όπως πιστεύει ο αδελφός του Μοχάμεντ; Το βέβαιο είναι πως τη νύχτα εκείνης της Παρασκευής ο Σαλάχ ζήτησε από δύο γνωστούς του στις Βρυξέλλες, τον 20χρονο Χάμζα Ατού και τον 27χρονο Μοχάμεντ Αμρι, να πάνε οδικώς να τον παραλάβουν από το Παρίσι. Βέβαιο είναι επίσης πως νωρίς το Σάββατο η γαλλική αστυνομία σταμάτησε ένα Golf με τους τρεις αυτούς άνδρες στο Κομπρέ, κοντά στα γαλλοβελγικά σύνορα. Αλλά δεν βρισκόταν ακόμα στα ίχνη του Σαλάχ, τον άφησε να φύγει. Κι όταν πια συνελήφθησαν οι Ατού και Αμρι στο Μόλεμπικ, εκείνος ήταν άφαντος. Οι δύο συνεργοί του είπαν πως ήταν «εξαιρετικά νευρικός» και «ίσως έτοιμος να ανατιναχτεί», πιθανώς να έκρυβε μια «ζώνη με εκρηκτικά ή κάτι ανάλογο» κάτω από το «χοντρό μπουφάν» του, αλλά πάντως «μίλησαν πολύ λίγο» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Και μετά; Πολλοί έχουν υποστηρίξει πως είδαν τον Σαλάχ στις Βρυξέλλες, καμία μαρτυρία δεν επιβεβαιώθηκε. Το αμερικανικό ABC News, από την πλευρά του, μετέδωσε μαρτυρία «φίλων του» σύμφωνα με την οποία ο Σαλάχ επικοινώνησε μαζί τους μέσω Skype την περασμένη Τρίτη, τους διαβεβαίωσε πως έπαιξε «δευτερεύοντα ρόλο στις επιθέσεις», τους είπε πως φοβάται τους ευρωπαίους εκπροσώπους του ISIS που θα του χρεώνουν το γεγονός ότι δεν ανατινάχθηκε σαν τους άλλους καμικάζι και παράλληλα τους ζήτησε βοήθεια ώστε να διαφύγει στη Συρία. Πώς μπορεί να φοβάται τους ευρωπαίους τζιχαντιστές, αλλά να θέλει να βρεθεί κοντά στο ISIS στη Συρία; Ακόμα ένα παράδοξο, ακόμα ένα μυστήριο γύρω από τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Τα δύο ενδεχόμενα

«Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: είτε ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ απέτυχε στο Παρίσι και πρέπει εφεξής να επιτύχει [ένα νέο τρομοκρατικό σχέδιο] είτε φοβήθηκε στο Παρίσι και το ISIS δεν το βρίσκει αυτό καθόλου διασκεδαστικό. Θα έλεγα πως η καλύτερη λύση για αυτόν είναι να παραδοθεί».

Βέλγος αξιωματούχος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας