Εκρηκτική παραμένει στη χώρα μας η κατάσταση με το προσφυγικό μετά μάλιστα και από την αναταραχή που έχει προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τις τελευταίες ημέρες παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, στα σύνορα με τα Σκόπια, καθώς οι αρχές της ΠΓΔΜ επιτρέπουν τη διέλευση σε πρόσφυγες και μετανάστες από συγκεκριμένες χώρες. Σημειώνεται ότι το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα του Σαββάτου υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή αρκετών υπουργών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στηδιευρυμένη διυπουργική σύσκεψη έγινε καταγραφή των αναγκών προκειμένου να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται η δημιουργία των κέντρων ταυτοποίησης στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Λέρος, Χίος, Σάμος, Κω) και να προωθηθεί περαιτέρω η διαδικασία μετεγκατάστασης.

Επίσης, καταγράφηκαν οι ανάγκες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ενώ έγινε απολογισμός ως προς το έργο που έχει παραχθεί.

Στην σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό μετείχαν οι Υπουργοί Αλέκος Φλαμπουράρης, Θεόδωρος Δρίτσας, Ιωάννης Μουζάλας, Νικόλαος Τόσκας, Δημήτρης Βίτσας, Ιωάννης Αμανατίδης.

Στο μεταξύ, η κατάσταση με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων συνεχίζει να είναι δύσκολη.Οι αρχές των Σκοπίων αποφάσισαν να ανοίξουν τα σύνορά τους μόνο για όσους προέρχονται από το Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν. Το αποτέλεσμα είναι οιυπόλοιποι μετανάστες να αναγκάζονται εδώ και ημέρες να διαμένουν στην ύπαιθρο, κάτω από δύσκολες συνθήκες καθώς έπεσε και η θερμοκρασία στην περιοχή, ειδικά τις βραδινές ώρες. Αρκετοί έχουν κάνει κατάληψη στην σιδηροδρομική γραμμή, όπου γίνονται τα δρομολόγια Ελλάδας-Σκοπίων και έχουν στήσει αντίσκηνα. Οι αρχές των Σκοπίων υπολογίζουν ότι4.840 πρόσφυγες από τις παραπάνω χώρες πέρασαν τη συνοριακή γραμμή κατά τη διάρκεια της Παρασκευής.

Σε δηλώσεις του από την Ειδομένη, την οποία επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, τόνισε πως υπάρχει σχέδιο για την αποσυμφόρηση της κατάστασης. Πρόσθεσε δε πως «ηαπαγόρευση εισόδου ανθρώπων με συγκεκριμένη καταγωγή θα συνεχιστεί. Έχουμε ένα σχέδιο για το πώς θα βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους όταν κατέβουν προς τα κάτω να φύγουν από εδώ και να απεγκλωβιστεί η κατάσταση ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να περνούν κανονικά».