Η 19η Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί διεθνώς ως η Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, ένα φαινόμενο που, δυστυχώς, εμφανίζεται όλο και πιο συχνά και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τους πρώτους 10 μήνες του 2015 η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», έλαβε συνολικά 784 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών, εκ των οποίων το 98% ήταν ανώνυμες. Οι καταγγελίες αφορούσαν στo σύνολο τους 1.545 παιδιά (728 αγόρια και 663 κορίτσια ενώ για 154 παιδιά δεν ήταν γνωστό το φύλο). Το 40% ήταν παιδιά, ηλικίας 0 – 6 ετών ενώ σχεδόν 1 στις 2 καταγγελίες αφορούσαν σωματική κακοποίηση παιδιών. Στην πλειονότητά τους, θύτες ήταν οι γονείς – ένας από τους δύο ή και οι δύο.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» από την 1η έως και την 19η Νοεμβρίου υλοποίησε σε εθνικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των πολιτών ενάντια στα φαινόμενα Βίας κατά των Παιδιών, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Παράλληλα, ο οργανισμός συμμετείχε, εκπροσωπώντας τη χώρα μας, σε διεθνή εκστρατεία ενάντια στο φαινόμενο μαζί με άλλους 63 φορείς από 38 κράτη. Η εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης κορυφώθηκε στις 19 Νοεμβρίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Πύργο, Κόρινθο, Κέρκυρα, Χαλκίδα, Αγρίνιο και Χανιά όπου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργάνωσε δράσεις με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και πολιτών.

«Εκατοντάδες παιδιά σήμερα κακοποιούνται από το σύστημα εξαιτίας της έλλειψης χώρων φιλοξενίας, της υπολειτουργίας ιδρυμάτων λόγω έλλειψης πόρων, της έλλειψης Εισαγγελέων Ανηλίκων πανελλαδικά, της καθυστέρησης διερεύνησης των καταγγελιών κακοποίησης. Παράλληλα παιδιά θύματα παραμένουν στα νοσοκομεία, βρέφη εγκαταλείπονται σε Μαιευτικές Κλινικές, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των παιδιών που είτε επιστρέφουν στο περιβάλλον όπου κακοποιούνταν ή πιθανά δεν απομακρύνονται ποτέ από αυτό. Τεράστιες όμως και οι ελλείψεις στον τομέα της ψυχικής υγείας σε επίπεδο υποστήριξης παιδιών θυμάτων. Θα ήθελα να τονίσω ότι θα πρέπει όλοι να θωρακίσουμε τα παιδιά μας, μαθαίνοντάς τους τι σημαίνει κακοποίηση, πως μπορούν να προφυλαχθούν και ποια είναι τα δικαιώματά τους. Κινδυνεύουμε να συνηθίσουμε ακόμα και την Κακοποίηση των παιδιών μας όπως τόσα άλλα που πλέον έχουμε αποδεχτεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος.

Η παιδική κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο με τεράστιες διαστάσεις διεθνώς: Τουλάχιστον 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν την ηλικία των 18 ετών, αλλά μόνο 1 στα 3 περιστατικά καταγγέλλεται. Εϊναι ανησυχητικό ότι 1% του ανδρικού πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο αναπτύσσει παιδοφιλικά κίνητρα (με παγκόσμιο ανδρικό πληθυσμό στα 3.5 δις το 1% συνεπάγεται 35 εκ άνδρες). Περίπου 20.9 εκατομμύρια παιδιά είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας εκ των οποίων 4.5 εκ (22%) είναι θύματα καταναγκαστικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας.