Σήμα κινδύνου για τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων εκπέμπουν οι κατασκευαστές.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) αυτή τη στιγμή το σύστημα ηλεκτρονικής δημοπράτησης για τα δημόσια έργα –που πρόκειται να εφαρμοστεί από τον επόμενο μήνα- είναι ανέτοιμο με συνέπεια να μην μπορούν να γίνουν διαγωνισμοί από την 1η Δεκεμβρίου 2015.

Με ανακοίνωση του τη Δευτέρα, ο ΣΑΤΕ ζητά την αναβολή της ημερομηνίας έναρξης της υποχρεωτικής δημοπράτησης των δημόσιων έργων μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ). «Για ένα διάστημα ικανό, ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνουν οι κατασκευαστές – σε επιστολή τους στους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη- τα προβλήματα είναι τέτοια που εγείρουν σοβαρό κίνδυνο να μην μπορούν να δημοπρατηθούν δημόσια έργα από τον Δεκέμβριο, με προφανείς επιπτώσεις στην ανεργία, αλλά και στη γενικότερη λειτουργία των κατασκευαστικών επιχειρήσεων ιδίως των μικρομεσαίων.

Την ίδια ώρα, από το Υποδομών υποστηρίζουν, ότι ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα το οποίο θα καλύψει όλες τις λειτουργικές εκκρεμότητες που υπάρχουν στο σύστημα ηλεκτρονικής δημοπράτησης.