Στο παραπεντε αποσύρθηκε η τροπολογία με την οποία αναστέλλονταν προσωρινά όλα τα πρωτόκολλα κατεδαφίσεων για τα αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί σε δασικές εκτάσεις μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών.

Η προαναφερόμενη τροπολογία κατατέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, στο πολυνομοσχέδιο για τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος υπερασπίστηκε τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της τροπολογίας λέγοντας ότι ήταν παραπάνω από κατεπείγουσα. Μετά όμως από αντιδράσεις που προκληθήκαν, ανέφερε ότι συμφώνησαν με τον Πρωθυπουργό να κατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο προκειμένου να γίνει πιο ουσιαστικός διάλογος.

Τόνισε ωστόσο με νόημα : « Ελπίζω αυτή η ολιγοήμερη καθυστέρηση να μην γίνει η αιτία να χάσει κανείς το σπίτι του».

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, χωρίς τους δασικούς χάρτες δεν μπορεί να υπάρχει ακριβής αποτύπωση μιας περιοχής . Όπως επισημαίνουν « οι δασικοί χάρτες θα οριστικοποιήσουν την αποτύπωση οπότε και θα ξεκαθαριστεί ποια αυθαίρετη κατασκευή θα κατεδαφίζεται και ποια όχι».

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά: « Η κύρωση των δασικών χαρτών της χώρας θα άρει κατά τρόπο αποφασιστικό αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητα ανέγερσης κτισμάτων εντός δασικών εκτάσεων, εντασσόμενων σε χαρακτηρισμένους οικισμούς ή μη, η δε κατεδάφιση τους προ της κυρώσεως των χαρτών θα προκαλούσε μη αναστρέψιμη πραγματική κατάσταση».

Οι δασικοί χάρτες έχουν μετατραπεί σε αδύναμο κρίκο του Κτηματολογίου. Και ο αργός ρυθμός κύρωσης τους απειλεί με τη σειρά του να τινάξει στον αέρα τον σχεδιασμό του Κτηματολογίου.

Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Νοέμβριο να φέρει νόμο για την επίσπευση της κύρωσης των δασικών χαρτών. Ιδιαίτερα για την Αττική, όπου το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες είναι πολύ έντονο, ο στόχος είναι –με τον νέο νόμο- η κύρωση τους να μην υπερβαίνει τη διετία.

Σήμερα σε όλη την Ελλάδα –όπου το 25,5% αποτελείται από δάσος- η κύρωση των δασικών χαρτών, δηλαδή το στάδιο όπου οι χάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν δεν υπερβαίνει το 1% της έκτασης της χώρας.

Το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες οφείλεται –κατά κύριο λόγο- στις χιλιάδες αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί σχετικά με τον χαρακτήρα της εμφανιζόμενης έκτασης στο χάρτη, στην έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και στη μη ύπαρξη ψηφιακού υποβάθρου στις διοικητικές πράξεις των δασαρχείων με συνέπεια να χάνεται πολύτιμος χρόνος.