Με τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και τη μαθητική στην Αθήνα κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στην παραλιακή λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου.

Νωρίτερα, ο κ. Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού. Μετά το τέλος της παρέλασης θα επισκεφθεί το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Ενώπιον του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση για την επέτειο του «Όχι».

Στην παρέλαση συμμετείχαν φέτος όλα τα σχολεία της Α’ Αθηνών, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, με τον σημαιοφόρο τους και πέντε παραστάτες το καθένα καθώς επίσης και το σώμα Ελλήνων προσκόπων και οδηγισμού και ομάδα των special Olympics.

«Το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου είναι ζωντανό, είναι μήνυμα κατά του ναζισμού, κατά του ρατσισμού, κατα του πολέμου», τόνισε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης στο κέντρο της Αθήνας ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης.

Επίσης, ο υπουργός χαρακτήρισε το μήνυμα της επετείου «επίκαιρο», καθώς «χιλιάδες πρόσφυγες χτυπούν την πόρτα της Ευρώπης».

Ακόμη, ο κ. Φίλης συνεχάρη τα παιδιά που παρέλασαν και τους δασκάλους τους και ανέφερε ότι θεμέλιο της δημοκρατίας είναι το δημόσιο σχολείο. «Οφείλουμε να το ενισχύσουμε και να το εμπιστευτούμε», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της παρέλασης, ανέφερε ότι «στα παιδιά που παρέλασαν σήμερα η Πολιτεία χρωστάει μια Παιδεία που προάγει τις ίσες ευκαιρίες και την αξιοκρατία. Διότι μόνο με ελευθερία και με αλληλεγγύη οι κοινωνίες και τα έθνη προοδεύουν και γράφουν έπη».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος στις δηλώσεις του άφησε αιχμές για τα επεισόδια που γίνονταν κατά το παρελθόν στις παρελάσεις: «Χαίρομαι πάρα πολύ που επιτέλους κάνουμε τις εθνικές μας επετείους χωρίς επεισόδια. Και αυτό γιαίι όσοι τα προκαλούσαν τώρα πια είναι πλειοψηφία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβερδος.

Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης δήλωσε: «Η σημασία του αντιφασιστικού αγώνα είναι και πάλι σήμερα επίκαιρη. Η ενότητα και ο ενθουσιασμός που επέδειξε τότε ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι παράδειγμα και για τη σημερινή, κρίσιμη περίοδο».