Μειώσεις στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων δρομολογεί ο ΕΟΠΥΥ, που θα φτάνουν έως και το 30%. Αιτία; Το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας βουλιάζει από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση πόρων.

Στο…μικροσκόπιο βρίσκονται οι μαγνητικές και οι αξονικές τομογραφίες, τα σπινθηρογραφήματα, οι υπέρηχοι, οι μετρήσεις οστικής πυκνότητας αλλά και οι βιοχημικές εξετάσεις – δηλαδή, οι έξι εξετάσεις που αποτελούν βαρίδι για τον ΕΟΠΥΥ.

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι η υπέρβαση της δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις την περίοδο 2013-2014 ξεπέρασε το 100%.. Επιπλέον, μόνον το πρώτο εξάμηνο του 2014 εκδόθηκαν παραπεμπτικά για μαγνητικές εξετάσεις ύψους 23,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα το 2013 η συνολική δαπάνη για παρακλινικές εξετάσεις ξεπέρασε τα 580 εκατ. ευρώ και το 2014 ανήλθε σε 601 εκατ. ευρώ.

Για παράδειγμα, οι εξετάσεις βιολογικών υγρών κόστισαν το 2013 στον ΕΟΠΥΥ 341,9 εκατ. ενώ το 2014 η δαπάνη ξεπέρασε τα 359,2 εκατ. Ευρώ

Με ζητούμενο τον εξορθολογισμό του ΕΟΠΥΥ ο πρόδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Κοντός, παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την υγεία, συγκεκριμένη πρόταση που βασίζεται σε τρεις άξονες.

Πρώτο βήμα είναι η ενίσχυση των οδηγιών προς τους γιατρούς , φρενάροντας κατ’ αυτό τον τρόπο την υπερσυνταγογράφηση που αποτελεί πάγια τακτικής μερίδας ειδικών.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση ύψους 14%, με τα στελέχη του Οργανισμού να εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξα δεδομένου ότι το μέτρο έχει φέρει ήδη θετικά αποτελέσματα.

Το δεύτερο βήμα είναι η ανακοστολόγηση των εξετάσεων που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ (694 συνολικά) που σύμφωνα με τον κ. Κοντό θα οδηγήσει σε μειώσεις ύψους 5 – 30%.

Επιπλέον, και σύμφωνα με την ίδια πρόταση, προβλέπεται η εφαρμογή κλιματωτών εκπτώσεων (rebate όγκου) των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων προς τον ΕΟΠΥΥ , για τις έξι πιο κοστοβόρες εξετάσεις.

Ο ΕΟΠΥΥ βουλιάζει στα χρέη

Η διάγνωση της ….ακτινογραφίας που απεικονίζει την οικονομική κατάσταση του Οργανισμού είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός, στο «6ο Pharma & Health Conference» , τα χρέη κατά το πρώτο οχτάμηνο του έτους αγγίζουν τα 1,8 δις ευρώ. Από αυτά, περίπου τα 750 εκατομμύρια αφορούν σε ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς φαρμακευτικές εταιρίες.

Όμως, το ταμείο του Οργανισμού είναι μείον και εξ’ αιτίας της υστέρησης των εισφορών περίθαλψης από τα ασφαλιστικά ταμεία. Για το πρώτο οχτάμηνο του έτους οι σχετικές οφειλές φτάνουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλο 1,5 δις είναι οι εισφορές που δεν έχουν καταβληθεί τα περασμένα έτη.

Πάντως, τα καλά νέα, σύμφωνα με τον κ. Κοντό είναι ότι «στο τρίτο μνημόνιο αποτυπώθηκε η υποχρέωση εφαρμογής κλειστών προϋπολογισμών για όλες τις κατηγορίες. Αυτό μας προσφέρει ένα σταθερό περιβάλλον για τα επόμενα 3 χρόνια. Δεν θα έχουμε εκπλήξεις, για περαιτέρω μείωση του», ανέφερε ο κ. Κοντός.«Όμως, ποσά είναι πολύ μικρά και υπάρχουν προβληματισμοί αν θα καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες», πρόσθεσε.