Απεβίωσε το μεσημέρι της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου σε ηλικία 64 ετών ο μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος, ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας.Ο εκλιπών ιεράρχης αντιμετώπιζε τους τελευταίους μήνες σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ο μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, υπέρτιμος και έξαρχος Καρπαθίου Πελάγους Νεκτάριος (Παπαδάκης) γεννήθηκε στο Καταλαγάρι Πεδιάδος Ηρακλείου στις 17 Μαΐου του 1951. Πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Γυμνάσιο Αρχανών και στη συνέχεια φοίτησε στο Ανώτερο Φροντιστήριο της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Ακολούθως εισήχθη στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1975.

Έγινε μοναχός το 1970 στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, το 1971 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1972 Πρεσβύτερος. Υπηρέτησε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης ως Διευθυντής του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου (1975-1977), ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος (1977-1978) και ως Πρωτοσύγκελλος (1978-1990).

Επίσης διετέλεσε Καθηγητής σε Σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Μητροπολίτης Πέτρας εξελέγη στις 6 Οκτωβρίου 1990.

Η διακονία του ως Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου (από το έτος 2000) υπήρξε πολύπλευρη με πνευματικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και φιλανθρωπικές προεκτάσεις.

Βασικό γνώρισμα της διακονίας – όπως αναφέρει η Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου – υπήρξε η υποστήριξη και ενίσχυση των υπαρχόντων ενοριών, καθώς και ή ίδρυση νέων στα αστικά και τουριστικά κέντρα. Ανεγέρθησαν ναοί με σύγχρονες προδιαγραφές και οι περισσότερες Ενορίες απέκτησαν πνευματικά κέντρα και βοηθητικούς χώρους της λατρευτικής και ποιμαντικής τους διακονίας.

Ως Μητροπολίτης μερίμνησε ιδιαίτερα για τις αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές και για την εκπαίδευση των νέων, διευκολύνοντας την ανέγερση μεγάλων συγκροτημάτων των ΤΕΙ σε έκταση που παραχωρήθηκε στο Δήμο Αγίου Νικολάου.

Επίσης, προχώρησε πολύ νωρίς, στην ίδρυση και λειτουργία του Γηροκομείου «Παναγία η Γερόντισσα» στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Ενθάρρυνε την ίδρυση και λειτουργία αντίστοιχων ιδρυμάτων στην πόλη του Αγίου Νικολάου και πρόσφατα στη Νεάπολη.Παράλληλα, στήριξε τη φιλανθρωπία ενισχύοντας και οργανώνοντας αποδοτικότερα το Φιλόπτωχο ταμείο της Μητροπόλεως και των Ενοριών ενώ ταυτόχρονα ευλόγησε τη δημιουργία συσσιτίων στη Νεάπολη και τον Άγιο Νικόλαο.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του αναστηλώθηκαν και συντηρήθηκαν πολλά και τα πιο σημαντικά εκκλησιαστικά μνημεία της Μητροπόλεως.

Αναπαλαιώθηκαν με καλαισθησία και επαναλειτούργησαν η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Αρετίου, η Ιερά Μονή Ταξιαρχών Κρεμαστών, η Ιερά Μονή Παναγίας Καρδιωτίσσης Κεράς, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κρουσταλλένιας, η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βιδιανής. Ανακαινίσθηκε εκ βάθρων και εμπλουτίστηκε με σημαντικά κτίσματα η Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου Σελλινάρι.

Ο Νεκτάριος ίδρυσε σχολές Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας ενώ παράλληλα ενθάρρυνε και στήριξε φιλότιμες προσπάθειες εδραίωσης της παράδοσης των εκκλησιαστικών τεχνών, ιδιαιτέρως της αγιογραφίας και της ναοδομίας.

Ενθάρρυνε τους κληρικούς του σε νέους δρόμους ποιμαντικής διακονίας και ο ίδιος πρωτοστάτησε στην συγκρότηση ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θρησκευτικού Τουρισμού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης της οποίας διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος.