Επίσκεψη σε Αθήνα και Λέσβο θα πραγματοποιήσει ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, από τις 9 ως τις 12 Οκτωβρίου, προκειμένου να εκτιμήσει την ανθρωπιστική ανταπόκριση στην προσφυγική κρίση και να καθορίσει τους τρόπους με τους οποίους η Ύπατη Αρμοστεία μπορεί να συμβάλλει περαιτέρω στις προσπάθειες αυτές.

Τη Δευτέρα ο Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντήσει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Επίσης, θα επισκεφθεί τα κέντρα προσωρινής παραμονής των προσφύγων στην Αθήνα και θα συναντηθεί με ανώτατους διπλωματικούς αξιωματούχους και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).

Στην Λέσβο, ο ύπατος αρμοστής θα δει τα κύρια σημεία αφίξεων, θα επισκεφθεί τους χώρους υποδοχής και θα συναντήσει τις τοπικές αρχές, ΜΚΟ και ομάδες εθελοντών.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες θα συνοδεύεται από τον βοηθό ύπατο αρμοστή (Επιχειρησιακού Τομέα) Τζορτζ Όκοθ – Όμπο, τον διευθυντή του περιφερειακού γραφείου Ευρώπης της Υ.Α. και περιφερειακό συντονιστή για την προσφυγική κρίση Βίνσεντ Κοσέτελ, και την επικεφαλής του τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και εκπρόσωπο Τύπου του ύπατου αρμοστή, Μελίσα Φλέμινγκ.

Μετά το τέλος της επίσκεψής του, ο Αντόνιο Γκουτέρες θα δώσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ.