«Στέλνω δέκα περιστέρια …» Ηταν ανάμεσα στους κωδικούς που χρησιμοποιούσε το δίκτυο ,μια από τις μεγαλύτερες και πλέον οργανωμένες συμμορίες διακινητών μεταναστών που έχει δράσει στη χώρα. Η κωδική ονομασία που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα για τους μετανάστες στην παράνομη διακίνηση ήταν «πουλιά» η «περιστέρια».

Η συμμορία που δρούσε με την μορφή δικτύου συνεργαζόμενων υποομάδων εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Συνελήφθησαν στην Αττική δώδεκα αλλοδαποί εννέα υπήκοοι Πακιστάν, ένας υπήκοος Αιγύπτου, ένας) υπήκοος Ιράκ και μία υπήκοος Συρίας μέλη της οργάνωσης. Κατά την επιχείρηση εξάρθρωσης εντοπίσθηκαν τρία διαμερίσματα μέσα των οποίων είχαν εγκατασταθεί πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων.

Τα έγγραφα που πλαστογραφούσαν ήταν υψηλής πιστότητας. Οι πλαστογράφοι του δικτύου είτε νόθευαν γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα, με αντικατάσταση της φωτογραφίας του πραγματικού κατόχου με τη φωτογραφία του διακινούμενου αλλοδαπού, είτε κατάρτιζαν εξ υπαρχής πλαστά διαβατήρια τρίτων χωρών όπως Πακιστάν, Συρίας.

Τα μέλη του κυκλώματος για να εξασφαλίσουν την υψηλή πιστότητα των ταξιδιωτικών εγγράφων επιμελούντο και την τελευταία λεπτομέρεια. Τους ενδιαφερόμενους τους έστελναν σε κομμωτήριο ,τους έκαναν μακιγιάζ αλλάζοντας την εμφάνιση ώστε να προσομοιάζει με αυτήν της φωτογραφίας.

Επιπλέον χρησιμοποιούσαν το σύστημα της «ανακύκλωσης» και οι μετανάστες, όταν έφθαναν στον προορισμό τους υποχρεώνονταν να επιστρέψουν τα χαρτιά, τα οποία στη συνέχεια χορηγούνταν σε άλλο μετανάστη. Η ταρίφα για να ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων κυμαινόταν από 2.200 έως 3.000 ευρώ.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της δράσης τους, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ήταν το γεγονός ότι εφοδίαζαν τα φουσκωτά σκάφη με μικρή ποσότητα καυσίμων, προκειμένου να ακινητοποιηθούν μεσοπέλαγα και να εντοπισθούν από τις Ελληνικές Λιμενικές Αρχές οι οποίες θα τα οδηγούσαν με ασφάλεια στην Κω.

Τα μέλη του κυκλώματος είχαν οργανώσει «παράρτημα» και στην Κω για την «υποδοχή» μεταναστών που έρχονταν παράνομα από την Τουρκία στο νησί μέσω θαλάσσης.

Μέλη του δικτύου μετέβησαν στην Κω και συγκρότησαν υποομάδα, η οποία εντόπιζε διακινούμενους, που δεν είχαν ακόμη ταυτοποιηθεί από τις ελληνικές Αρχές και τους προμήθευε με πλαστά Υπηρεσιακά Σημειώματα ή πλαστά Δελτία Αιτήσαντος Ασύλου. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονταν η αποχώρηση των διακινούμενων από το νησί.