Με δόσεις θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν οι ασθενείς τους ιδιώτες γιατρούς, από τις αρχές του νέου έτους.

Παρά τις αρχικές αντιδράσεις, οι εκπρόσωποι του κλάδου είπαν «ναι» στο πλαστικό χρήμα, μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν από το ο υπουργείο Οικονομικών ότι το μέτρο θα είναι καθολικό σε όλες τις συναλλαγές – και για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες – χωρίς εξαιρέσεις.

Κατά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής (ΙΣΑ), Γιώργου Πατούλη και τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχάλης Βλασταρκάκο, οι εκπρόσωποι του κλάδου έβαλαν ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της διασφάλισης του ιατρικού απορρήτου.

«Λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει τρόπος – μέσω ειδικών κωδικών – να αποκρύβεται από τους τραπεζίτες η ειδικότητα του γιατρού. Με τον τρόπο αυτό θα προστατεύονται τα ευαίσθητα δεδομένα των ασθενών», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Πατούλης.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του κλάδου βρήκαν ανταπόκριση kαι σε ό,τι αφορά το αίτημα περί μείωσης της προμήθειας, ύψους 2%, για κάθε συναλλαγή με την τράπεζα, δεδομένου δε ότι στο μέτρο θα ισχύσει για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες.

Πάντως, και σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση, το υπουργείο Οικονομικών βλέπει με θετικό μάτι να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιώτες γιατρούς να εξετάζουν χωρίς πιστωτική κάρτα το 5 – 10% των ασθενών τους. «Αυτή η εξαίρεση θα αφορά κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτού του τύπου τις συναλλαγές», διευκρινίζει ο κ. Πατούλης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα των συμψηφισμών, δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει στους ιδιώτες γιατρούς 600 εκατομμύρια ευρώ.