«Φαινόμενα των ημερών, όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία μαρτυρούν εγωκεντρισμό, παθολογική φοβία και νέκρωση των πνευματικών μας αισθητηρίων. Για την Εκκλησία ο «άλλος», ο οποιοσδήποτε «άλλος», δεν είναι ούτε εχθρός ούτε απρόσωπη μονάδα, αλλά ούτε και η κόλασή μου, όπως υποστήριξε μερίδα της σύγχρονης φιλοσοφίας».

Με τα παραπάνω λόγια αναφέρθηκε στη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος απέναντι στους πρόσφυγες και το προσφυγικό ζήτημα στη χώρα μας ο μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας στην εισήγησή του, στη δεύτερη συνεδρίαση της Ιερά Συνόδου της Ιεραρχίας.

Η εισήγησή του είχε τίτλο «Το μεταναστευτικό πρόβλημα: Ποιμαντική και κοινωνική αντιμετώπισις αυτού». Μάλιστα ο κ.Αθηναγόρας ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος καθώς είναι Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας της Εκκλησίας της Ελλάδος με την επωνυμία «Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών –Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων». Η ομιλία του κινήθηκε σε τρεις βασικούς άξονες: α) η προσφυγική κρίση, β) το μεταναστευτικό ζήτημα και γ) η παρουσίαση του έργου του Κέντρου.

Όπως πρόσθεσε ο κ.Αθηναγόρας «ο «άλλος», ακόμη και στην πιο τραγική στιγμή της ύπαρξής του και ιδίως τότε, παραμένει μία μοναδική και ανεπανάληπτη εικόνα του Θεού, ο τόπος όπου τελικά μπορούμε να συναντήσουμε τον ίδιο τον Κύριό μας. Άλλωστε, αυτό που συνολικά ονομάζουμε «κοινωνικό κακό» δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά την παρατεινόμενη αγωνία του Χριστού, ο οποίος εξακολουθεί να υποφέρει στα πρόσωπα των αδελφών Tου. Το διακύβευμα στον λόγο του Χριστού, δηλ. στον λόγο της Εκκλησίας, είναι ξεκάθαρο: «Εφ’ όσον εποιήσατεενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων εμοίεποιήσατε» (Ματθ. 25, 40)».

Αναφερόμενος στη συμβολή της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επίλυση του προσφυγικού στη χώρα μας είπε πως από την πρώτη κιόλας στιγμή ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις τόσο του κράτους όσο και των τοπικών κοινωνιών για συμπαράσταση. «Δεν έχουμε, ασφαλώς, την δυνατότητα να

επιλύσουμε συνολικά το προσφυγικό πρόβλημα, αλλά μπορούμε να συμβάλλουμε –κατά το μέτρο των δυνάμεών μας –στην ανακούφιση των προσφύγων».

Ο κ.Αθηναγόρας είπε μεταξύ άλλων ότι η Εκκλησία συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς, με τις τοπικές κοινωνίες και με τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Οργανώνει εκστρατείες σίτισης, διανομής ιατροφαρμακευτικού υλικού και ειδών πρώτης ανάγκης.

«Παρέχουμε κοινωνική στήριξη και νομική βοήθεια, προκειμένου να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαδικασίες αίτησης ασύλου».

Ο μητροπολίτης Ιλίου επανέλαβε με έμφαση παλαιότερη θέση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και διεθνές.

Ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ.Αθηναγόρας είπε ότι ο ίδιος ο Κύριος μας, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, είναι ο κατεξοχήν μετανάστης, ο οποίος «μεταναστεύει» αγαπητικά στον ανθρώπινο κόσμο, προκειμένου να τον προσλάβει και να τον μεταμορφώσει. Συμπλήρωσε δε

πως η Εκκλησία προσπαθεί να συμβάλλει με την «μάχαιραν του Πνεύματος» (Εφ. 6, 17) στην άρση προκαταλήψεων και την καταπολέμηση φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας.

Τέλος, ως προς το «Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών –Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων», ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει το σώμα της Ιεραρχίας για το πολυσχιδές έργο του, τις ποικίλες πρωτοβουλίες και συνεργασίες του, καθώς επίσης και για τις προοπτικές και τις μελλοντικές στοχεύσεις του.