Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνει ηιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) . Ενώπιον του Δ.Τμήματος του ΣτΕ συζητήθηκε το θέμα της συνταγματικότητας και τηςνομιμότητας της διαδικασίας της ιδιωτικοποίησης του μεγαλύτερουλιμανιού της χώρας.

Επαγγελματικοί φορείς του Πειραιά ζητούν απότο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να μην προχωρήσει η αποκρατικοποίησητου Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, τοΒιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, ηΟμοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, κατά του Ταμείου ΑξιοποίησηςΙδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ, έχει εγκρίνει τους όρους του διεθνούςδιαγωνισμού για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠκαι την εν συνεχεία σύναψη σύμβασης πώλησης των μετοχών στον επενδυτή

που θα επιλεγεί από την διαδικασία του διαγωνισμού.

Οι πρσφεύγοντες επισημαίνουν ότι η διεθνής πρόσκλησηεκδήλωσης ενδιαφέροντος παραβιάζει τους Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούςνομικούς κανόνες δημοσιότητας και τις αρχές της διαφάνειας και τηςίση μεταχείρισης.

Και αυτό γιατί, μεταξύ των άλλων, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντοςδεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ούτε και στηνεπίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, περιέχει πολλά

σημεία ασάφειας και αντιφατικής αιτιολογίας, ενώ ορισμένοι όροι τηςείναι απαράδεκτη.

Παράλληλα, παραβιάζεται η κατοχυρωμένη από το Ευρωπαϊκό δίκαιο αρχήτης διαφάνειας λόγω της απόκρυψης των δεσμεύσεων που απορρέουν από τησύμβαση παραχώρησης.

Επιπρόσθετα παραβιάζεται ένα πλέγμα Ευρωπαϊκών νομοθετικώνδιατάξεων που προστατεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και τηνελευθερία εγκατάστασης, γιατί ο ιδιώτης επενδυτής που θα αποκτήσει τοπλειοψηφιακό πακέτο των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε., θα αποκτήσει και τααποκλειστικά δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης της χερσαίας ζώνης

του λιμανιού του Πειραιά και το κρατικό μονοπώλιο στη λιμενική ζώνητου Πειραιά θα καταστεί ιδιωτικό.

Κατά την ακροαματική διαδικασία (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος ΔημοσθένηςΠετρούλιας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας ΚωνσταντίνοςΠισπιρίγκος) αναπτύχθηκαν οι αντίθετες νομικές απόψεις των δύο μερών,ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.