Προσπάθεια για αλλοίωση της ελληνικής κοινωνίας από ντόπιους και Ευρωπαίους «βλέπει» ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πίσω από το θέμα που προέκυψε με τα θρησκευτικά. Αυτό τόνισε στην εισήγησή του στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σε τόνους πιο υψηλούς απ’ ό,τι συνηθίζει – καθώς είναι πρόσφατη η αντιπαράθεση που είχε με το Υπουργείο Παιδείας και την αναπληρώτρια υπουργό κ.Αναγνωστοπούλου για το θέμα της απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών – ο κ.Ιερώνυμος έστειλε μήνυμα πως αν θέματα όπως το ξεθεμελίωμα του θεσμού της οικογένειας, και η περιφρόνηση των ιερών και όσιων της Ελλάδας είναι μέσα στα «προαπαιτούμενα» τότε η Ιεραρχία, ο λαός και οι κληρικοί θα αποτελέσουν ανάχωμα.

«Φαινόμενα όπως το πρόσφατο επεισόδιο του μαθήματος των θρησκευτικών, φοβάμαι ότι είναι η αιχμή του δόρατος. Φαίνεται ότι οι φίλοι μας οι εδώ και οι Ευρωπαίοι, εκμεταλλευόμενοι την δεινή μας οικονομική κατάσταση, στα πλαίσια της ρυθμίσεως των οικονομικών μας σχέσεων, δεν θα παραλείψουν αλλά αντιθέτως θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο την αλλοίωση της ελληνικής κοινωνίας μας αρχίζοντας από την σχολική μας εκπαίδευση. Το τραγικό είναι ότι οι εχθροί μας δεν είναι πλέον πέρα και μακρυά, είναι εντός των τειχών μας. Το βλέπουμε, το οσφραινόμαστε» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Και συνέχισε λέγοντας ο Αρχιεπίσκοπος πως «εάν όμως υπάρχουν δεσμεύσεις και σχεδιασμοί που αποσκοπούν, όπως ψιθυρίζεται ζωηρά, στην αλλοίωση της μορφής της κοινωνίας μας και μάλιστα στην υποτίμηση της ιστορίας και των παραδόσεών μας, το ξεθεμελίωμα του θεσμού της οικογένειας και την επιβολή της διαστροφής, την περαιτέρω υποβάθμιση της γλώσσας μας και την περιφρόνησή του από αιώνες πολιτισμού μας, της πατρίδος μας, των οσίων και των ιερών μας· αν όλα αυτά είναι μέσα στα «προαπαιτούμενα» (πράγμα ακατανόητο) τότε η Ιεραρχία, ο κλήρος, ο ευσεβής και πιστός ελληνικός λαός, θα γίνουμε ανάχωμα, τείχη οχυρά. Τότε θα αποδειχθή αληθινή η φράση του Μακρυγιάννη «η Φραγκιά δεν μας θέλει με τέτοιο ντύμα Ορθόδοξον».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ.Ιερώνυμος σημείωσε πως τα απόνερα του δυτικού διαφωτισμού διαχέονται και απωθούν ό,τι υγιές, ό,τι υπεύθυνο σ’ αυτό τον τόπο. «Η γλώσσα, η ιστορία, η οικογένεια, ο γάμος, η σχολική αγωγή, η εκπαίδευσις είναι καθημερινά στο στόχαστρον. Η Εκκλησία μας έκανε, κάνει και θα κάνει το καθήκον της».

Ακόμη ο κ.Ιερώνυμος απηύθυνε έκκληση προς την Πολιτεία ιδιαίτερα, την Κυβέρνηση και όλον τον πολιτικό κόσμο να συνεργαστούν. «Εκκλησία και Πολιτεία να συνεργαστούμε με ειλικρίνεια και συνέπεια και να δώσουμε το παράδειγμα στο λαό μας για συνεργασία και ενότητα. Να ενεργήσουμε έτσι ώστε να πείσουμε τον κάθε πολίτη, τον κάθε πιστό, ότι το πρώτο που μας ενδιαφέρει στις ημέρες μας είναι ο άνθρωπος και ιδιαίτερα ο πληγωμένος. Τα προβλήματα που υπάρχουν και δημιουργούνται καθημερινά είναι πολλά. Να ξεφύγουμε τις αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες και να τα αντιμετωπίσουμε με σταθερότητα, ψυχραιμία και επιμονή».