Στην ανάγκη επιτάχυνσης των έργων, και ιδιαίτερα του μετρό Θεσσαλονίκης προκειμένου να αξιοποιηθούν τα 2 δισ. ευρώ που γλιτώνει η Ελλάδα από τη συμμετοχή της στο ΕΣΠΑ (μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016) στάθηκε ιδιαίτερα η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Κορίνα Κρέτσου, κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη.

Όπως είπε η κ. Κρέτσου, για το μετρό Θεσσαλονίκης χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αλλαγής της εθνικής νομοθεσίας προκειμένου να μην μπλοκάρουν τα μεγάλα έργα.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σπιρτζης αμέσως μετά τη συνάντηση τόνισε ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αναμένεται να έχει δοθεί οριστική λύση στο θέμα. Είτε με την καταβολή χρηματικού ποσού που θα αποφασιστεί μεταξύ Δημοσίου και κοινοπραξίας μέσω της διαιτησίας είτε με την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, το ποσό των χρημάτων από το ΕΣΠΑ που αφορούν τα έργα του υπουργείου -μαζί με τους αυτοκινητοδρόμους- ανέρχεται σε 750 εκατομμύρια ευρώ. Εκτός από τους αυτοκινητοδρόμους ο κατάλογος περιλαμβάνει και σιδηροδρομικά έργα. Και μέσα σε 15 μέρες αναμένεται και νέα συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επίτροπο.

Το πλάνο, κατά πληροφορίες από το Υποδομών, είναι ότι όποια έργα δεν ολοκληρωθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου -οπότε και λήγει η προθεσμία για το ΕΣΠΑ- να μεταφερθούν ως έργα -γέφυρα στο νέο πρόγραμμα. Σημειώνεται, ότι η χρηματοδότηση έργων για τις υποδομές με το νέο πρόγραμμα είναι εμφανώς χαμηλότερη από το ΕΣΠΑ και φθάνει τα 4 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η Κορίνα Κρέτσου στάθηκε ιδιαίτερα και στο προσφυγικό. Όπως είπε, γνωστοποίησε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι στη διάθεση της Ελλάδας- προκειμένου να γίνουν έργα υποδοχής μεταναστών και κινητές μονάδες περίθαλψης- είναι εκτός από τα 450 εκατομμύρια που δαθετει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Μετανάστευσης και Ασύλου, και κονδύλια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Επίσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αξιοποίηση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ σε Πελοπόννησο και Ήπειρο ανέφερε πως το θέμα των απορριμμάτων είναι πολύ σημαντικό για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ενώ υπενθύμισε και την πρόσφατη καταδίκη της Ελλάδας για τη λειτουργία των ΧΑΔΑ.