«H ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης», ήταν το βασικό αντικείμενο των συζητήσεων στη Σύνοδο του Συμβουλίου υπουργών για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της Ε.Ε, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, τόνισε την ανάγκη εξευρωπαϊσμού της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, πέρα από το διμερές επίπεδο, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ο στόχος είναι να βρεθούν εκείνα τα ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα εξισορροπούν τα υφεσιακά με μέτρα αναπτυξιακά, ενόψει και του ότι, το τελευταίο πρόγραμμα προβλέπει ότι πρέπει να νομοθετήσουμε σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές τακτικές», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως η ένταξη της κοινωνικής διάστασης στο ευρωπαϊκό εξάμηνο αποτελεί προτεραιότητα – και στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε υπέρ της τακτικής παρακολούθησης των πολιτικών απασχόλησης και των κοινωνικών πολιτικών στη ζώνη του ευρώ, αλλά και των συχνότερων συναντήσεων των υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της ευρωζώνης, διασφαλίζοντας την αυτοτέλεια της κοινωνικής διακυβέρνησης έναντι της οικονομικής.

Προς επίτευξη των παραπάνω, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο κοινής συνάντησης των υπουργών Απασχόλησης και των υπουργών Οικονομικών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρόταση σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με την πρωτοβουλία για την ένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι είναι αναγκαία η περαιτέρω λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η εξεύρεση συμπληρωματικών πόρων.

Τέλος, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο υπουργός πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ομολόγους του, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις αναφορικά με τα θέματα της Συνόδου.