Διευκρινίσεις σχετικά με την κράτησή του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής δίνει με ανακοίνωσή του ο επιχειρηματίας Νίκος Λιακουνάκος, γιος του Θωμά Λιακουνάκου. Ο Νίκος Λιακουνάκος που αφέθηκε ελεύθερος καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε ρυθμίσει τις οφειλές για τις οποίες οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του τα εξής:

«Μετά από πάνω από 12 ώρες παραμονής του Νίκου Λιακουνάκου στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, από το απόγευμα της Τετάρτης μέχρι αργά το πρωί της Πέμπτης, οπότε αφέθηκε ελεύθερος, και μετά την έκταση που έλαβε το γεγονός, διευκρινίζεται ότι:

(α) δεν συνελήφθη, ούτε προσήχθη, ωστόσο “κρατήθηκε” προς “διακρίβωση” ύπαρξης φορολογικών υποχρεώσεων εταιρίας της οποίας είναι Πρόεδρος ΔΣ και συναφών μηνύσεων της ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών που του είχαν ασκηθεί τον Απρίλιο του 2014,

(β) οι φορολογικές υποχρεώσεις για τις οποίες κρατήθηκε αφορούσαν Φόρο Ελευθέρων Επαγγελματιών συνολικού ποσού 1,38 εκ. ευρώ και Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών συνολικού ποσού 2 εκ. ευρώ, οι οποίες όμως είχαν εξοφληθεί στο σύνολό τους ήδη από τον Απρίλιο του 2014 και μάλιστα αυθημερόν, μετά τη βεβαίωσή τους.

(γ) Οι διωκτικές αρχές θα έπρεπε, βεβαίως, να έχουν ενημερωθεί για την εξόφληση πριν από 1,5 χρόνο, ώστε να μην απαιτείται ούτε διακρίβωση, ούτε ολονύκτια κράτηση προς διακρίβωση. Πάντως, το τοπικό αστυνομικό τμήμα ήταν από καιρό ενήμερο για την εξόφληση και ερωτήματα δημιουργεί αν και για ποιο λόγο δεν υπήρχε η αντίστοιχη ενημέρωση στα συστήματα της ΓΑΔΑ.

(δ) Σε κάθε περίπτωση, ήδη από χθες το βράδυ, η εξόφληση (και όχι απλώς ρύθμιση) των φορολογικών υποχρεώσεων γνωστοποιήθηκε στη ΓΑΔΑ και μάλιστα προσκομίστηκαν από τον ίδιο και έγγραφα που την αποδεικνύουν (Βεβαίωση 66089/11.12.2014 της ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών). Πλην όμως η κράτηση παρατάθηκε μέχρι το πρωί, ώστε η ΓΑΔΑ να αναζητήσει και να λάβει απευθείας ενημέρωση από την εφορία.

Πάντως, έντονο προβληματισμό δημιουργεί η “συγκυρία” εμφάνισης μιας ανύπαρκτης φορολογικής εκκρεμότητας του Νίκου Λιακουνάκου. Και, βέβαια, η κράτηση οποιουδήποτε πολίτη για μια δήθεν εκκρεμότητα δημιουργεί ανησυχία για το ίδιο το κράτος δικαίου.