Μία ακόμη τραγωδία καταγράφτηκε στο Δαφνί: 34χρονος τρόφιμος, ο οποίος είχε εκδηλώσει το τελευταίο διάστημα αυτοκτονικές τάσεις, βρέθηκε νεκρός χτες το βράδυ στο τέρμα της οδού Παπαναστασίου στο δάσος Χαϊδαρίου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο νοσηλευόμενος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής έφερε τραύμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Από τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών πρόκειται είτε για ατύχημα, είτε για αυτοκτονία.

Ο νεαρός τρόφιμος είχε εισαχθεί στο Δαφνί την περασμένη Τετάρτη με εισαγγελική εντολή, μετά από απόπειρα να δώσει τέλος στη ζωή του, χρησιμοποιώντας ξυραφάκια.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο γιατρός του 4ου Τμήματος του Δαφνιού αιτήθηκε τη μεταφορά του ασθενούς στα εξωτερικά ιατρεία, ώστε να του χορηγηθεί αντιτετανικός ορός.

Οι λεπτομέρειες της απόδρασης του δεν έχουν γίνει γνωστές, σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, το προσωπικό ενημέρωσε την Αστυνομία για την απουσία του ασθενούς, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κάποιοι τον είδαν να τρέχει προς το άλσος Χαϊδαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα τρεις ακόμη τρόφιμοι έχασαν τη ζωή τους, όταν ξέσπασε φωτιά στο ΨΝΑ.

Τέσσερις μήνες πριν, ακόμα μία τραγωδία είχε εκτυλιχθεί στο Δαφνί: ένας 42χρονος ασθενής, ο οποίος κατάφερε να λυθεί, χτύπησε μέχρι θανάτου έναν 63χρονο τρόφιμο.

Στο μεταξύ, και σύμφωνα με καταγγελία των εργαζομένων του ΨΝΑ, την περασμένη Κυριακή επικίνδυνος ασθενής με ποινική εμπλοκή (άρθρο 69) επιτέθηκε κατά του προσωπικού και έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή υπαλλήλου, τον οποίο έπιασε από το λαιμό.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν εκ νέου την απουσία «φυλακτικού προσωπικού και την παράλειψη ειδικά διαμορφωμένων χώρων νοσηλείας» για τους ασθενείς του άρθρου 69.

Ειδικότερα, το άρθρο ορίζει ότι εάν κάποιος λόγω νοσηρής διατάραξης των πνευματικών λειτουργιών του απαλλάχτηκε από την ποινή ή τη δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα το δικαστήριο διατάσσει την παραμονή του σε δημόσιο θεραπευτήριο. Όμως, στη χώρα μας δεν λειτουργεί ούτε μία εξειδικευμένη μονάδα για να νοσηλεύει και παράλληλα να φυλάσσει την ειδική αυτή κατηγορία ασθενών.

Επιπλέον, στο μεγαλύτερο ψυχιατρικό νοσοκομείο της χώρας εντοπίζονται σοβαρά κενά στο προσωπικό. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 1.188 οργανικές θέσεις νοσηλευτών που προβλέπονται Δαφνί, σήμερα ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τους 605.

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι το ΨΝΑ παραμένει ακέφαλο από τον περασμένο Μάιο. Τότε ο διοικητής είχε απομακρυνθεί με απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, για «λόγους εργασιακής ειρήνης».