Ακριβή υπόθεση καθίσταται για χιλιάδες πολίτες η άσκηση του εκλογικού δικαιώματός, καθώς όσοι χρησιμοποιούν τους αυτοκινητόδρομους για να μεταβούν στο εκλογικό τους τμήμα, καταβάλλουν κανονικά το αντίτιμο των τσουχτερών -στις περισσότερες περιπτώσεις- διοδίων.

Με αφορμή σχετική καταγγελία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, το υπουργείο Εσωτερικών σε διευκρινιστική ανακοίνωσή του αφήνει αιχμές για το θέμα κατά του υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι με έγγραφο που απέστειλε στις 29 Αυγούστου προς το εν λόγω υπουργείο αιτήθηκε τη διαμεσολάβησή του για να ισχύσει η ελεύθερη διέλευση των οχημάτων από τα διόδια, μέτρο που εφαρμόστηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα αλλά και σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες. Στο αίτημά του, ωστόσο, σημειώνει πως δεν έλαβε καμία απάντηση.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι στο υπουργείο Εσωτερικών ανέμεναν τη σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομίας την περασμένη Πέμπτη, καθώς είχαν την πληροφορία ότι οι εταιρείες διαχείρισης των διοδίων είχαν συμφωνήσει για την ελεύθερη διέλευση, με εξαίρεση αυτές που λειτουργούν την Ιόνια Οδό (Αντίρριο – Ιωάννινα) και τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Η τελευταία, ωστόσο, (Γέφυρα Α.Ε.) παρέχει έκπτωση στους ψηφοφόρους με κάρτα για διέλευση και επιστροφή εντός 10 ωρών με κόστος 13,50 ευρώ.

Στο θέμα που προέκυψε με τη διέλευση πολιτών από τους σταθμούς διοδίων αναφέρθηκε το μεσημέρι της Κυριακής από τα Χανιά ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.

Ο κ Χριστοδουλάκης δήλωσε.

« Το υπουργείο Εσωτερικών είχε ζητήσει να υπάρξει η ίδια κατάργηση των διοδίων που επικράτησε και στο δημοψήφισμα λόγω της δυσκολίας των πολιτών με τα κάπιταλ κοντρόλς.

Και αμέσως η αρμόδια γενική γραμματεία δημοσίων έργων έστειλε επιστολή σε αυτούς που διαχειρίζονται τα διόδια να επιδείξουν την ίδια ανοχή και σήμερα. Με λύπη διαπίστωσα ότι αυτό δεν συνέβη παρά τις προσδοκίες περί του αντιθέτου», αναφέρει ο κ. Χριστοδουλάκης στη δήλωσή του και κάνει έκκληση να απελευθερωθούν τα διόδια έστω κατά την επιστροφή των ψηφοφόρων:

« Για αυτό ήθελα να κάνω έκκληση να απελευθερωθούν τα διόδια έστω και κατά την επιστροφή έτσι ώστε να διευκολυνθεί κατά το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ο ψηφοφόρος να ασκήσει ανεμπόδιστα και αγόγγυστα το εκλογικό του δικαίωμα».

Το απόγευμα με ανακοίνωση τους τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού αναφέρουν:

1. Εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, τα Υπουργεία, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και μέσα στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους προκειμένου να διασφαλίσουν την ελεύθερη δίοδο και την άνευ καταβολής τιμήματος διέλευση των εκλογέων από όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας των εκλογών.

2. Το σχετικό αίτημα διατυπώθηκε και εγγράφως προς τις Εταιρείες των Αυτοκινητοδρόμων και της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου μέσω της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.

3. Οι εν λόγω εταιρείες με απαντητικές επιστολές τους διατύπωσαν την άρνησή τους, με το αιτιολογικό της διασάλευσης των Συμβάσεων Παραχώρησης.