Χάος εξακολουθεί να επικρατεί στη Μυτιλήνη, καθώς τη Δευτέρα ξέσπασαν νέα επεισόδια, με μετανάστες και πρόσφυγες να ανάβουν φωτιές και να δίνονται μάχες σώμα με σώμα με αστυνομικούς.

Στη Λέσβο βρίσκονται πάνω από 20.000 πρόσφυγες, οι οποίοι θέλουν να φύγουν από το νησί, φτάνοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα, με κατεύθυνση προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως την Αυστρία και τη Γερμανία.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, περίπου 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες εγκατέλειψαν τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και κινήθηκαν προς το λιμάνι όπου ενώθηκαν με χιλιάδες άτομα. Νωρίτερα είχαν βάλει φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και κοντέινερ.

Η πορεία των προσφύγων έφτασε στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών. Αστυνομικοί παρατάχθηκαν στην αρχή της οδού Ερμού εμποδίζοντας τον τεράστιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών να φτάσει στην κεντρική αγορά της πόλης.

Οι πρόσφυγες πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία και αρκετές φορές απειλήθηκαν επεισόδια, καθώς οδηγοί αυτοκινήτων και μοτοσικλετών προσπάθησαν να σπάσουν το ανθρώπινο τείχος.

Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και κυρίως για την καθυστέρηση στις διαδικασίες καταγραφής και προώθησής τους προς την Αθήνα.

Μουζάλας: Σε πέντε μέρες θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση

Εντός πέντε ημερών τοποθετεί την εξομάλυνση της κατάστασης στη Μυτιλήνη ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

«Κατά πάσα πιθανότητα, άμεσα, δηλαδή τις επόμενες μέρες, θα λειτουργήσει δεύτερο λιμάνι, ώστε να μην κατεβαίνουν όλοι οι πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, να πηγαίνουν και προς αλλού. Στο Σίγρι. Λειτουργούσε παλιά και ετοιμάζεται σε λίγες μέρες. Να μπορεί να δέσει καράβι και να πάρει πρόσφυγες» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM, ο αναπληρωτής υπουργός είπε, επίσης, πως «βγήκανε ήδη πολλά καράβια, στείλαμε προσωπικό και μηχανήματα για την ταυτοποίηση και την καταγραφή». «Δημιουργούνται χώροι πρώτης φιλοξενίας, στοιχειώδη πράγματα, ώστε οι καταγραφές να γίνονται πιο γρήγορα και να φεύγουν» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία απ’ όλες τις υπηρεσίας, στη Μυτιλήνη βρίσκονται τώρα 15.000 με 17.000 πρόσφυγες.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σταθερή βάση, όπου οτιδήποτε προστίθεται να είμαστε σε θέση πια, ήρεμα, να το διώξουμε από το νησί -και να είναι και οι κάτοικοι ήρεμοι και σίγουροι ότι δεν θα ξαναδημιουργηθεί αυτή η κατάσταση. Ελπίζουμε ότι μέσα στο ερχόμενο πενθήμερο οι Μυτιληνιοί, αλλά και οι πρόσφυγες, θα έχουν σαφή σημάδια ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Αυτή τη στιγμή, δίνουμε το βάρος στη Μυτιλήνη, γιατί πραγματικά εκεί πέρα, είναι λίγο πριν την έκρηξη», σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι στη Λέρο φτιάχτηκε χώρος και επισήμανε: «Ξεκινάει μια αντιμετώπιση. Εμείς προσπαθούμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα, ώστε οποιαδήποτε κυβέρνηση έρθει, να έχει μια ήρεμη βάση, να δει τι θα κάνει».