Συνεχίζεται η ένταση στη Λέσβο μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν το πρωί στο λιμάνι και είχε ως αποτέλεσμα να εκκενωθεί το νησί και οι 10.000 περίπου πρόσφυγες να μεταφερθούν σε δύο κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Συγκεκριμένα, οι εστίες των επεισοδίων μεταφέρθηκαν στο Καρά Τεπέ και στην περιοχή Μανταμάδο, όπου μετανάστες προχώρησαν σε κατάληψη δρόμων.

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν μπροστά από το Καρά Τεπέ, όπου οργισμένοι μετανάστες συγκεντρώθηκαν και έκλεισαν το δρόμο. Με επέμβαση των ΜΑΤ οι συγκεντρωμένοι απωθήθηκαν ,ωστόσο η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

Ενταση επικράτησε πριν από λίγο και στην περιοχή Μανταμάδο όπου μετανάστες έκλεισαν το δρόμο. Στην περιοχή έσπευσαν διμοιρίες

Νωρίς το πρωί άνδρες του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας υποχρέωσαν τους πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείψουν τον χώρο του λιμανιού και τους οδήγησαν στον ανοιχτό χώρο της «Φυκιότρυπας», που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το λιμάνι. Εκεί θα γίνει προσπάθεια καταγραφής και καταμέτρησης των ανθρώπων που αναζητούν τρόπο για να αναχωρήσουν από τη Μυτιλήνη.

Νωρίτερα είχαν γίνει επεισόδια στο λιμάνι, όταν περίπου 1.000 Αφγανοί μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στο πλοίο της γραμμής, φωνάζοντας «Αθήνα, Αθήνα!». Η βίαιη επιβίβαση των μεταναστών αποτράπηκε με την χρήση χειροβομβίδων κρότου- λάμψης από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, ενώ ο καπετάνιος του πλοίου υποχρεώθηκε να σηκώσει τον καταπέλτη, με συνέπεια πολλοί επιβάτες να εγκλωβιστούν στο ντόκο.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ χαρακτήρισε «εκρηκτικό» το πρόβλημα. «Είμαστε στο σημείο μηδέν πριν από την έκρηξη. Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό», δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου. Περιγράφοντας την κατάσταση ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι τοπικές αρχές δεν ξέρουν πόσοι ακριβώς είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στο νησί.

«Υπάρχουν περίπου 7-8 χιλιάδες που είναι καταγεγραμμένοι και περιμένουν να φύγουν… Τα πλοία δεν επαρκούν», δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου, απευθύνοντας έκκληση να δρομολογηθούν περισσότερα πλοία το ταχύτερο δυνατό. «Δεν θέλω απλώς πλοία, θέλω στόλο», τόνισε ο Σπύρος Γαληνός.

Στο μεταξύ δεκτός με αποδοκιμασίες έγινε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, που επισκέπτεται την Κω μαζί με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και τον αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Κατά την παραμονή τους θα έχουν συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμαρχο Κω, καθώς και τους εκπροσώπους των αστυνομικών και λιμενικών αρχών του νησιού. Θα ακολουθήσει συνάντηση με εκπροσώπους Mη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί για την προσφυγική κρίση.

Το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, συμπλοκές μεταξύ «αγανακτισμένων» κατοίκων, ανάμεσά τους αρκετοί νεαροί, και μεταναστών σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης έξω από το αστυνομικό τμήμα της Κω.

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης του νησιού, τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά από διαπληκτισμούς μεταξύ κατοίκων του νησιού και μεταναστών. Στη συνέχεια σημειώθηκε πετροπόλεμος, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση χημικών όταν οι μετανάστες επιχείρησαν να εισβάλουν στο αστυνομικό τμήμα.

Για τουλάχιστον ένα δίωρο σημειώνονταν επεισόδια στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης.