Τον άμεσο κίνδυνο της αδυναμίας πληρωμών παραδέχεται για πρώτη φορά επισήμως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ. Μόνιμο αγκάθι για τα οικονομικά του Οργανισμού είναι η μη απόδοση των εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να γιγαντώνεται η «μαύρη τρύπα».

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κατά τη συνεδρίαση της 2ας Σεπτεμβρίου 2015, κατόπιν αξιολόγησης των στοιχείων αναφορικά με τις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων που δεν έχουν αποδοθεί ύψους 800 εκ. ευρώ για τους πρώτους επτά μήνες του 2015 και 1,5 δις ευρώγια την τριετία 2012-2015, εκφράζει την έντονη ανησυχία του», υπογραμμίζεται σε σχετικη ανακοίνωση.

Η προκαλούμενη υστέρηση στα έσοδα, σύμφωνα με την διοίκηση του Οργανισμού, θα οδηγήσει τον ΕΟΠΥΥ σε αδυναμία πληρωμών και «θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των παρόχων υγείας».

Υπό τις συνθήκες αυτές το Δ.Σ. καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία, Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, «όπως προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά των οφειλόμενων εισφορών προκειμένου να συνεχιστεί η τακτικότητα στην αποπληρωμή των παρόχων υγείας και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασφαλισμένων σε υπηρεσίες υγείας».

Σημειώνεται ότι οι πάγιες μηνιαίες ανάγκες του Οργανισμού για να εξοφλήσει τους παρόχους – φαρμακεία, κλινικές, ιδιώτες γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα κ.λπ. – για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πολίτες ανέρχονται σε περίπου 300 εκατομμύρια.