Πιθανή θεωρείται η αύξηση της μεταναστευτικής ροής, ενώ ήδη έχουν διέλθει από τα ελληνικά νησιά περίπου 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα ακριτικά νησιά, αφού, η Λέσβος είναι χώρος υποδοχής του 14% των μεταναστών, η Κως του 6% και η Λέρος του 4%.

Στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης είναι η συντονισμένη άμεση δράση όλων των εμπλεκομένων φορέων για τη λήψη όλων των μέτρων και των στοχευμένων δράσεων που απαιτούνται, ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο αυτό ζήτημα.

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος, σε σύσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για το μεταναστευτικό, που πραγματοποιήθηκε, παρουσία του νέου αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη και δημάρχων από όλες τις περιοχές της Αττικής, επαρχιακών και νησιωτικών περιοχών.

Επικεντρώνοντας στις δράσεις του υπουργείου Υγείας, είπε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες άρσης του θέματος των προσλήψεων ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, τονίζοντας, πως στον κεντρικό άξονα της πολιτικής δεν εντάσσεται μόνο η παροχή περίθαλψης ή ο εμβολιασμός σε μικρά παιδιά, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ, αλλά μέγιστη προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της προστασίας των κατοίκων των νησιών όπως και η αποτροπή διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών ή παθήσεων.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν πως τα συναρμόδια υπουργεία χρειάζονται τη στήριξη, την αλληλεγγύη και τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ πρέπει να τηρηθούν οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας ως προς τους μετανάστες.

Ακόμη τέθηκε το θέμα της αναγκαιότητας της δίωξης και της σύλληψης των διακινητών των δουλεμπόρων οι οποίοι αριθμούν ήδη τους 8.014 βάσει στοιχείων του λιμενικού χάρτη, όπως και η ενίσχυση των νησιών από αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να διευκολυνθεί η καταγραφή των μεταναστών και να γίνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς η ταυτοποίηση τους.