Ενα από τα δυσκολότερα σχολικά έτη των τελευταίων χρόνων ξεκινά σήμερα, με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς –που θα φανούν καθαρά μετά τον αγιασμό που θα γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου –να υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να καλύψουν όσο περισσότερες ελλείψεις μπορέσουν, ωστόσο η εικόνα που δίνουν οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί δεν είναι καθόλου καλή. Μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με «χάρτη» που έφτιαξε ο αιρετός δάσκαλος Βασίλης Παληγιάννης, τα κενά ξεπερνούν τις 14.000 με βάση επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας.

«Υπάρχουν περιοχές που οι ελλείψεις δημιουργούν ίλιγγο. Ενδεικτικά αναφέρω, Ηράκλειο: 761 κενά, Πειραιάς: 650, Αιτωλοακαρνανία: 494, Κυκλάδες: 486 κ.λπ., χωρίς να συνυπολογίζονται τα επιπλέον κενά που δημιουργήθηκαν σ’ αυτές τις περιοχές μετά τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ» λέει ο εκπαιδευτικός και προσθέτει:

«Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός πως έως σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πότε θα προσληφθούν αναπληρωτές για την κάλυψη των κενών και πόσα κενά μπορούν να καλυφθούν με βάση τις πιστώσεις που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Παιδείας. Η αλήθεια είναι πως η έλλειψη προγραμματισμού, υπεύθυνης και σοβαρής εκπαιδευτικής πολιτικής από την απελθούσα πολιτική ηγεσία έχει ως αποτέλεσμα να ζούμε ένα θρίλερ χωρίς προηγούμενο. Εκτός κι αν οι κύριοι Μπαλτάς και Κουράκης πίστευαν πως σχολεία και θεσμοί μπορούσαν να λειτουργούν χωρίς εκπαιδευτικούς. Επειδή, δε, είναι σχεδόν βέβαιο πως την 11η Σεπτεμβρίου, ημέρα αγιασμού και έναρξης του νέου διδακτικού έτους, το κουδούνι δεν πρόκειται να χτυπήσει σε πολλά σχολεία, οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συμφωνήσουν για την εξασφάλιση πιστώσεων για προσλήψεις αναπληρωτών αλλά, κυρίως, για μόνιμους διορισμούς στη δημόσια εκπαίδευση». Αν υπολογίσει κανείς και τις αναμενόμενες ελλείψεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, κυρίως στις βασικές ειδικότητες όπως μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί, φιλόλογοι κ.λπ. λόγω και των πολλών συνταξιοδοτήσεων των τελευταίων ετών, τότε ο αριθμός των 20.000 κενών ενδεχομένως να ξεπεραστεί.

Διαφωνεί το υπουργείο. Ωστόσο, κατά τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημήτρη Χασάπη, τα κενά δεν είναι όσα υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί και δεν ξεπερνούν τις 16.000 συνολικά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Για την κάλυψή τους έχουν ήδη εξασφαλιστεί 10.000 πιστώσεις από το ΕΣΠΑ, 3.000 από τον κρατικό προϋπολογισμό και κάποιοι αναπληρωτές. Πάντως και ο Δημήτρης Χασάπης παραδέχθηκε ότι τα σχολεία θα ξεκινήσουν με κενά, τα οποία όμως δεν ήταν σε θέση ακόμα να προσδιορίσει αριθμητικά και τόνισε ότι για την κάλυψή τους θα ζητηθεί πρόσθετο κονδύλι από το υπουργείο Οικονομίας.

Στο τραπέζι παραμένει ακόμα βέβαια και το ενδεχόμενο νέας αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών ως ύστατη λύση κάλυψης των κενών, ωστόσο μια τέτοια κίνηση αφενός δεν μπορεί να αποφασιστεί εύκολα από υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφετέρου αν η όποια επόμενη εκλεγμένη κυβέρνηση ξεκινήσει τη θητεία της με τέτοιο μέτρο, οι αντιδράσεις που θα προκύψουν στους εκπαιδευτικούς θα είναι πολύ έντονες.

Τα Ολοήμερα. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τη λειτουργία των Ολοήμερων Σχολείων, αφού ως γνωστόν πρώτα πρέπει να καλυφθούν τα κενά του κανονικού προγράμματος (και άρα να τοποθετηθούν εκεί οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί) και κατόπιν να στελεχωθούν τα Ολοήμερα. Οπως είναι ευνόητο, η καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας των Ολοήμερων θα επηρεάσει αρνητικά χιλιάδες οικογένειες που υπολογίζουν σε αυτά ώστε να μπορούν να εργάζονται.

Σημειώνεται τέλος ότι ορισμένοι εκπαιδευτικοί κατηγόρησαν την απελθούσα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι παρέλειψε να δημοσιεύσει σε ΦΕΚ τις εγκυκλίους των αναπληρωτών, με αποτέλεσμα το ΣτΕ να κηρύξει προ ημερών άκυρη τη διαδικασία και 100.000 υποψήφιοι αναπληρωτές να κληθούν να κάνουν δήλωση από την αρχή. Η καθυστέρηση θα έχει ως αποτέλεσμα οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών για πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά χρονικά να γίνουν τέλος Σεπτεμβρίου. Επίσης, αιχμές διατυπώθηκαν και για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε θέσεις εκτός σχολείων.

Καθώς η φετινή χρονιά αρχίζει μάλιστα με υπηρεσιακή κυβέρνηση, χθες αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ συναντήθηκε με εκπρόσωπο της υπουργού Παιδείας και ζήτησε να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία των αποσπάσεων που εκκρεμούν, αφού δοθεί άδεια από την Τριμελή Επιτροπή, και να βγει ανακοίνωση από το υπουργείο η οποία να διευκολύνει τους καθηγητές που εκκρεμεί η απόσπασή τους να αναλάβουν υπηρεσία ως οφείλουν την 1η Σεπτεμβρίου στην πλησιέστερη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας και όχι αναγκαστικά στο σχολείο ή τη Διεύθυνση οργανικής τους, ώστε με την υπογραφή των αποσπάσεων οι εκπαιδευτικοί να αποδεσμευτούν άμεσα και να αναλάβουν υπηρεσία στην περιοχή απόσπασής τους.

Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, απέστειλε έγγραφο στις Διευθύνσεις τονίζοντας ότι έχει ήδη υποβάλει αίτημα στην Ειδική Τριμελή Επιτροπή του άρ. 28 παρ. 4 του Ν. 2190 του Συμβουλίου Επικρατείας για κατ’ εξαίρεση αναστολή της απαγόρευσης υπηρεσιακών μεταβολών εκπαιδευτικών.