Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η συνάντηση του δημάρχου Κω Γιώργου Κυρίτση με τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Μετανάστευσης Ιωάννη Μουζάλα, τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιο Γιανννόπουλο και τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σεβαστιανό Μαραγκό.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αντιμετώπιση του προβλήματος με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ταλανίζει εδώ και αρκετές εβδομάδες το νησί.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Μουζάλας τόνισε «πως τo προσφυγικό αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα που απασχολεί την υπηρεσιακή κυβέρνηση, και απαιτεί διαχείριση και όχι διεκπεραίωση, είναι το οξύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα νησιά».

Η Κως είναι το πρώτο νησί που έρχομαι, είπε ο κ. Μουζάλας, επισημαίνοντας ότι είχε μια εξαιρετική συνεργασία με τον δήμαρχο και ότι γρήγορα θα βρεθούνε λύσεις που να φέρνουν την τοπική αυτοδιοίκηση σύμμαχο στην προσπάθεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθ. Γιανννόπουλος τόνισε «πως μεταφέρθηκε στο νησί η καλύτερη κινητή μονάδα που διαθέτει το υπουργείο Υγείας, η οποία θα τοποθετηθεί στο σημείο που θα μας υποδείξει ο Δήμαρχος, για να μπορέσουμε με επιστημονική επάρκεια να καλύψουμε σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τις ανάγκες όλων αυτών των προσφύγων».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κω τόνισε «ότι με τη σημερινή συνάντηση, διαπιστώνω ότι τουλάχιστον αυτή την περίοδο έχουμε έναν συνομιλητή αξιόπιστο και όχι αυτό το οποίο ζήσαμε την προηγούμενη περίοδο. Ο πρώτος στόχος που θέσαμε είναι να μπορέσουμε να διεκπεραιώσουμε μεγάλο αριθμό, κυρίως Πακιστανών και άλλων μη Σύριων, που έχουν παραμείνει στην Κω αρκετό διάστημα, και κάνουμε μια προσπάθεια αντίστοιχη με αυτή που κάναμε στο κλειστό γυμναστήριο να δώσουμε έναν χώρο στη διεύθυνση αλλοδαπών της Ελληνικής Αστυνομίας».