Το ενδεχόμενο να αναβληθεί για δύο μήνες η επιβολή του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, εξετάζει η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σήμερα μάλιστα, αναμένεται να υπάρξει απάντηση στο θέμα αυτό – ίσως με έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου – σύμφωνα και με τις σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη:

«Υπάρχει ήδη επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών και την πρωθυπουργό και μέσα στην ημέρα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Οι εισηγήσεις που υπάρχουν είναι για να δοθεί μια παράταση δύο μηνών, για να μπορέσει να αποφασιστεί από την νέα κυβέρνηση το τι θα γίνει. Δεν υπάρχει απόφαση αυτή τη στιγμή, είναι κάτι που μας απασχολεί και σε αυτό το μέτρο υπάρχει μια διακομματική συναίνεση, όποτε θα πρέπει μέσα στην ημέρα σήμερα να δώσουμε απάντηση»

Προηγήθηκαν οι έντονες αντιδράσεις των φορέων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, (ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, κέντρα ξένων γλωσσών, ωδεία, ΙΕΚ και κολέγια).

Υπέρ της απόσυρσης του μέτρου της επιβολής του ΦΠΑ που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Ιούλιο, συγκεντρώνονται υπογραφές από τους φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ήδη ξεπέρασαν κατά πολύ τις 100.000 οι υπογραφές που συγκέντρωσαν τα ιδιωτικά σχολεία και η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος.

Το οικονομικό επιτελείο εισηγείται την αναβολή του ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για δύο μήνες. Τις οριστικές αποφάσεις θα κληθεί να λάβει η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο που έχει δεσμευτικό χαρακτήρα λόγω του μνημονίου και η μη εφαρμογή του απαιτεί την αντικατάστασή του από άλλο μέτρο, ισοδύναμου χαρακτήρα.

Για το λόγω αυτό, εκτιμάται ότι άμεσα θα προωθηθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα προβλέπει την χρονική αναβολή του μέτρου, το οποίο συγκεντρώνει την αντίθεση όλων των κομμάτων, καθώς και ισχυρές αντιδράσεις από τους φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης.