Τα απομεινάρια ενός πάρτι από το οποίο η υπόλοιπη Ελλάδα έχει αποχωρήσει εδώ και καιρό φωτίζει η υπόθεση του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών και προώθησης γυναικών στην πορνεία που αποκαλύφθηκε στη Μύκονο.
Ταυτόχρονα, γίνεται φανερός ένας πόλεμος δύο κόσμων, καθώς την ώρα που στις θαλαμηγούς και στα πριβέ πάρτι εκτός από τις πανάκριβες σαμπάνιες κυκλοφορούσαν κάθε λογής ναρκωτικά και όμορφες κοπέλες νοικιάζονταν ως γλάστρες με την ώρα ή τη βραδιά, τα άλλα νησιά του Αιγαίου βούλιαζαν από πρόσφυγες.
Πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα της Μυκόνου, συμμορίες όπως αυτή που εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία βρίσκουν ευρύ πεδίο δράσης. Τα ελληνικά νησιά έχουν τα πάντα: χλιδή από τη μια πλευρά, απελπισία και αγωνία για τη ζωή από την άλλη. Η δράση της συμμορίας αναδεικνύει ένα παιχνίδι τεράστιων αντιθέσεων, όπου το χάσμα ανάμεσα στους δύο κόσμους βαθαίνει όλο και περισσότερο.
Στην Ελλάδα της κρίσης η Μύκονος παραμένει μια νησίδα ευμάρειας με κύριο χαρακτηριστικό τον χορό του χρήματος σε ένα κλίμα αμετροέπειας, προκλητικής, ακόμα και κυνικής, επίδειξης πλούτου. Το δόγμα «ό,τι θέλεις το έχεις αν μπορείς να το πληρώσεις», βρίσκει εδώ την πλήρη εφαρμογή του, ευνοώντας την ανάπτυξη παράνομων δραστηριοτήτων με την οσμή του μαύρου χρήματος να πλανάται.
Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τριών ατόμων, στα οποία αποδίδεται κεντρικός ρόλος στη διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και την προώθηση γυναικών στην πορνεία. Η επιχείρησή τους παρείχε κάθε είδους υπηρεσία και οι πελάτες τους μπορούσαν να έχουν ό,τι ζητούσαν.

Από τους τρεις συλληφθέντες, ο ένας, ηλικίας 34 ετών, γυμναστής, είχε καταδικαστεί το 2014 σε επταετή ποινή φυλάκισης για συμμετοχή στη ληστεία που είχε γίνει το 2011 σε υποκατάστημα τράπεζας, στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Η λεία ήταν 1,5 εκατ. ευρώ και η ποινή που του επιβλήθηκε είχε ανασταλτικό χαρακτήρα. Τόσο αυτός όσο και ένας 33χρονος πρώην λιμενικός που στο παρελθόν είχε ξανακατηγορηθεί για υπόθεση ναρκωτικών, κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Ο τρίτος κατηγορούμενος για συμμετοχή στη συμμορία αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Οπως λέει ο συνήγορός του Σάκης Κεχαγιόγλου, «οι ενδείξεις ενοχής εις βάρος του ήταν πολύ αδύναμες ώστε να οδηγήσουν στην προφυλάκισή του. Χαιρόμαστε, γιατί αυτή η εκτίμηση υιοθετήθηκε και από τις δικαστικές Αρχές».

Το πρόσωπο – κλειδί με τις διασυνδέσεις

Πρόσωπο – κλειδί, με διπλό ρόλο τόσο στη διακίνηση ναρκωτικών όσο και στην προώθηση γυναικών στην πορνεία σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, είναι ο 34χρονος που είχε κατηγορηθεί για την εμπλοκή του στη μεγάλη ληστεία.
Σημαντικό ρόλο στον τομέα της διακίνησης ναρκωτικών έπαιζε ο 33χρονος πρώην λιμενικός, ο οποίος κυκλοφορούσε χρόνια στη Μύκονο, πριν ακόμα ενταχθεί στο Σώμα, γνώριζε πολύ καλά τα κατατόπια και είχε διασυνδέσεις. Τόσο ο ίδιος όσο και ο 34χρονος φαίνεται ότι κινούνταν άνετα στους κύκλους της Μυκόνου και είχαν γνωριμίες. Τα προφίλ τους σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης είχαν εκατοντάδες φίλους και ήταν γεμάτα από αναρτήσεις με καλλίγραμμες γυναίκες σε παραλίες και μπαρ του νησιού.
Αντίθετα, χαμηλό προφίλ διατηρούσε ο 33χρονος ο οποίος παρουσιαζόταν ως μάνατζερ και μαζί με τον πρώην λιμενικό δραστηριοποιούνταν στην παροχή υπηρεσιών σε τουρίστες –αυτή ήταν επισήμως η δραστηριότητά τους. Η εμπλοκή του, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψε όταν ακούστηκε το όνομά του σε δύο συνομιλίες που έχουν καταγραφεί από την ΕΛ.ΑΣ. και έχουν περιληφθεί στη δικογραφία.

Δεν έχουν ωστόσο ταυτοποιηθεί ακόμη πελάτες, αφού φρόντιζαν να κάνουν τις παραγγελίες από καρτοκινητά τηλέφωνα ενεργοποιημένα σε ονόματα μεταναστών που είναι δύσκολο έως αδύνατο να εντοπισθούν. Με αυτόν τον τρόπο, εξάλλου, όσοι θέλουν να μένουν ανώνυμες οι τηλεφωνικές τους επικοινωνίες ξεπερνούν τον σκόπελο της υποχρεωτικής ονομαστικής ενεργοποίησης καρτοκινητών.

Αυτό που έκανε τη διαφορά στη συγκεκριμένη συμμορία, που λειτουργούσε περίπου σαν ντελίβερι, ήταν ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν είχαν περιορισμούς.
Στο ντελίβερι των ουσιών, η ταρίφα για ένα γραμμάριο κοκαΐνης υψηλής καθαρότητας κυμαινόταν από 120 ευρώ έως 150 ευρώ, ενώ τα πέντε γραμμάρια sκunk (ποικιλία χασίς από υδροπονική καλλιέργεια) έφθανε και τα 200 ευρώ. Στον κατάλογο υπήρχαν και άλλες ουσίες, όπως μεθαμφεταμίνες (MBMA).
Από τις μέχρι τώρα έρευνες έχει προκύψει ότι το κύκλωμα έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον 47 περιπτώσεις προμήθειας ναρκωτικών ουσιών στο νησί.
Ο κύκλος των ερευνών δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει φθάσει σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας. Η αστυνομική έρευνα δεν έχει φθάσει στον κεντρικό προμηθευτή, αυτόν που πήγαινε τα ναρκωτικά στο νησί και στον οποίο απευθύνονταν τα μέλη του συγκεκριμένου κυκλώματος ή πιθανότατα και άλλων για τις παραγγελίες. Το βασικό κομμάτι του παζλ, ο χώρος απόκρυψης των ναρκωτικών που κατά πάσα πιθανότητα δεν βρίσκεται στη Μύκονο, όπως και το δίκτυο εισαγωγής τους, δεν έχουν εντοπισθεί.

Οι ελάχιστες ποσότητες ναρκωτικών που βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων δεν είναι ικανές να στηρίξουν μια τέτοιας έκτασης υπόθεση. Αντίστοιχα, η έρευνα δεν έχει φθάσει στον προαγωγό, στο κεντρικό κύκλωμα της προώθησης γυναικών.

Οι γλάστρες, οι νιφάδες, η πρασινάδα και η ταρίφα

Οι διάλογοι μεταξύ κατηγορουμένων και πελατών είναι χαρακτηριστικοί του άλλου κόσμου στον οποίο κινούνταν: στον κόσμο της χημικής ευδαιμονίας, ταμπελάκι με τιμή είχαν και οι άνθρωποι, οι οποίοι κυνικά αποκαλούνταν γλάστρες.
Τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν κωδικούς –είχαν φτιάξει δικό τους κώδικα για τις μεταξύ τους συνομιλίες. Ο κοριός, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέγραψε 47 καυτούς διαλόγους τους δύο τελευταίους μήνες που δίνουν την εικόνα για το πώς δρούσε το κύκλωμα στη διανομή ναρκωτικών και στην προώθηση γυναικών.

Σύμφωνα με την αποκρυπτογράφηση της ΕΛ.ΑΣ., όπως αναφέρεται στη δικογραφία, με τις λέξεις «κοτόπιτα» και «Τσάρλι» στους διαλόγους τους εννοούσαν την κοκαΐνη, «χορτόπιτα» ήταν το χασίς και «μανιταρόπιτα» τα συνθετικά ναρκωτικά. «Γλάστρες» ήταν οι κοπέλες που έστελναν στους πελάτες.

Χαρακτηριστικά είναι τα αποσπάσματα από τους καταγεγραμμένους διαλόγους:

«- Ελα ρε, θέλω να μου στείλεις τρεις γλάστρες για σήμερα το βράδυ στο κλαμπ. Πόσο κάνει;». Και η απάντηση που δόθηκε ήταν 3.000 ευρώ.

Σε άλλον διάλογο αναφέρονται περίπου τα εξής:

–Θυμάσαι τι σου είχα ζητήσει;

–Ναι, κάτι γκόμενες.

–Μου είχες πει 5 χιλιάρικα.

–Εχω ψυλλιαστεί ότι τις θέλουν για παρέα, για τα τραπέζια τους.

Σε άλλη συνομιλία ακούγεται: «Οταν έρθουν οι κοτόπιτες θα σε ειδοποιήσω. Θα στείλω και πέντε γλάστρες για το μπαρ».

Για την ποιότητα – καθαρότητα των ναρκωτικών με τα οποία κάλυπταν τις παραγγελίες πελατών τους έλεγαν «Θέλω Τσάρλι και πρασινάδα». Και η απάντηση: «Είναι καλό. Πρώτης τάξεως νιφάδες από το Αμστερναμ».

Η ενδεχόμενη προϋπηρεσία των κοριτσιών στον χώρο του μόντελινγκ ανέβαζε και το κόστος των υπηρεσιών τους. «Οχι ρε φίλε. Και αυτή και η άλλη φίλη της έχουν κάνει φωτογραφίσεις. 1.500 ευρώ», λένε οι κατηγορούμενοι στις καταγεγραμμένες συνομιλίες. Η ταρίφα για τις κοπέλες άρχιζε από τα 500 και έφθανε τα 1.500 ευρώ τη βραδιά.

Σε άλλη συνομιλία μιλούν ανοιχτά για χρήση ναρκωτικών. Ακούγεται ο 34χρονος να λέει: «Ελα εδώ ρε φίλε. Μόλις ήπια μια γραμμή με την…» και αναφέρεται το όνομα μιας γυναίκας.

Η λίστα με τους VIP έλληνες και ξένους

Το πράσινο φως για την αστυνομική επιχείρηση, έπειτα από πολυήμερες έρευνες και παρακολουθήσεις, άναψε στις 22 Αυγούστου. Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ναρκωτικών συνελήφθησαν στη Μύκονο οι τρεις κατηγορούμενοι.

Η λίστα των πελατών του κυκλώματος, σύμφωνα με την Αστυνομία, περιελάμβανε ανθρώπους με παχύ πορτοφόλι, VIP τουρίστες, έλληνες και κυρίως ξένους επιχειρηματίες, ανθρώπους δηλαδή διατεθειμένους να πληρώσουν ασύλληπτα ποσά για να γίνουν μέρος του μύθου της χλιδής που συντηρείται στη Μύκονο.

Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Χαράλαμπο Στέρτσο, τόσο στη Μύκονο όσο και στα νησιά – προορισμούς των προσφύγων «αποτυπώνεται η ένταση και το μέγεθος της κρίσης. Την ανθρωπιστική καταστροφή που βλέπουμε με τους πρόσφυγες και τη φτώχεια που υπάρχει πολύ έντονη στον κόσμο. Αυτό δημιουργεί μια πολύ έντονη αντίθεση σε σχέση με ό,τι γίνεται σε κάποιους τουριστικούς προορισμούς όπου νομίζει κάποιος ότι βρίσκεται σε μια άλλη χώρα.

Υπάρχει πολύ χρήμα γιατί είναι πύλες του τουρισμού, με αποτέλεσμα τα φαινόμενα και οι αντιθέσεις να φωτίζονται πολύ έντονα. Πάντα υπήρχαν τέτοια γεγονότα, αλλά τώρα φωτίζονται εντονότερα λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο, διαπιστώνεται διαστρωμάτωση στα κυκλώματα της παρανομίας. «Εκεί όπου υπάρχει χρήμα υπάρχει και διαφορετικής ποιότητας έκνομη δραστηριότητα. Πάντα υπήρχαν τέτοιες δραστηριότητες, αλλά τώρα μεγεθύνονται, καθώς δίπλα σε αυτά βλέπουμε τους πρόσφυγες, τους εξαθλιωμένους, τη φτώχεια, την ανεργία και όλα αυτά δημιουργούν ένα προκλητικό θέαμα.

Ολα αυτά λειτουργούν σαν ένας μεγεθυντής, ένας πολλαπλασιαστής που φωτίζει τα αίτια της κρίσης και μεγεθύνει το αίσθημα της αδικίας. Δείχνει τις ανισομέρειες που υπάρχουν. Φανερώνει ότι ουσιαστικά τα βάρη της κρίσης δεν μοιράσθηκαν σε όλους τους Ελληνες και πως αντίθετα αυξήθηκαν προκλητικά οι οικονομικές ανισότητες».