Τους πέντε διακινητές, αιγυπτιακής καταγωγής, που μετέφεραν εκατοντάδες παράτυπους μετανάστες-πρόσφυγες προς την Κρήτη ταυτοποίησε και συνέλαβε η Λιμενική Αρχή Χανίων.

Ηταν μεταξύ των συνολικά 240 επιβαινόντων σε σκάφος, οι οποίοι διασώθηκαν την Τετάρτη από το πλοίο «BBC QUEBEC», σημαίας Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, στη θαλάσσια περιοχή 112 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης (SRR Λιβύης).

Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, με τη συνδρομή περιπολικού σκάφους του Λιμενικού και ιδιωτικών αλιευτικών σκαφών, το βράδυ της Πέμπτης αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.

Με μέριμνα του τοπικού Λιμεναρχείου, οι εν λόγω αλλοδαποί -από Αίγυπτο, Συρία και Σομαλία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανήλικοι, εκ των οποίων 15 είναι κάτω των 10 ετών, και 11 γυναίκες-μεταφέρθηκαν στο κλειστό γυμναστήριοτης Παλιάς Ηλεκτρικής στα Χανιά,με τη συνδρομή οχημάτων του Ναυστάθμου Κρήτης, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, λεωφορείου του ΚΤΕΛ Χανίων και τουριστικού λεωφορείου.

Με ευθύνη και έξοδα του Τοπικού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μοιράστηκαν είδη πρώτης ανάγκης και ατομικής υγιεινής για τα μωρά και τις γυναίκες, γάλα σε σκόνη καθώς και ρούχα και παιχνίδια στα μικρά παιδιά.