Σε διάλογο υπό… προϋποθέσεις καλεί την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΑΠΕΝ) Πάνος Σκουρλέτης.
Με επιστολή του προς την εταιρεία, ο κ. Σκουρλέτης γνωστοποιεί τη δυνατότητα διεξαγωγής διαλόγου, υπό την προϋπόθεση «της άμεσης συμμόρφωσής της να συνεχίσει τις εργασίες που δεν έχουν διακοπεί ρητά στις Μεταλλευτικές –Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας και να άρει τις διαθεσιμότητες των εργαζομένων».

Με την ίδια επιστολή του ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, υπενθυμίζει «τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας αναφορικά με την επιλογή της μεταλλουργικής μεθόδου της ακαριαίας τήξης (FlashSmelting)».

Παράλληλα, επισημαίνει «τη μη εκπλήρωση εκ μέρους της εταιρείας – παρά τις επανειλημμένες σχετικές υπομνήσεις – των ρητών και μη επιδεχόμενων διαφορετικής ερμηνείας όρων, περί πραγματοποίησης επιτόπιων ημιβιομηχανικών δοκιμών». Πρόκειται, όπως προσθέτει, για δοκιμές των οποίων «η αναγκαιότητα προκύπτει από πληθώρα στοιχείων του σχετικού φακέλου, τον οποίο η ίδια η εταιρεία έχει συντάξει και αποδεχτεί».

Πάντως, ο κ. Σκουρλέτης διαχωρίζει την πράξη ανάκλησης των αποφάσεων έγκρισης των Τεχνικών Μελετών για τα υποέργα των Σκουριών και (εν μέρει) της Ολυμπιάδας, «από οποιαδήποτε εκ προοιμίου διάθεση αρνητικής τοποθέτησης ως προς την προοπτική υλοποίησης του συνολικού έργου». Επιπλέον, αναφέρεται στην εξάντληση, από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου, «των περιθωρίων για καλόπιστη επίλυση του ζητήματος με την παροχή νέας προθεσμίας συμμόρφωσης εντός ενός έτους».

Επίσης, ο κ. Σκουρλέτης επισημαίνει «την αυτονόητη δυνατότητα των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου για συνεργασία στο πλαίσιο της διαδικασίας διευθέτησης του κεντρικής σημασίας ζητήματος της μεθόδου μεταλλουργίας, πάντα υπό την προϋπόθεση της απόλυτης προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της προαγωγής του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική επιστολή του.

Αμεση ήταν η απάντηση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», η οποία δια του διευθύνοντος συμβούλου της κ. Μιχάλη Θεοδωρακόπουλου, χαιρετίζει την επισήμανση του κ. Σκουρλέτη «πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν είναι εκ προοιμίου αρνητικά τοποθετημένη ως προς την προοπτική υλοποίησης του συνολικού έργου και την επ’ ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος, αξιοποίηση του μεταλλευτικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής της Κασσάνδρας».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «είναι δεδομένη η πρόθεση της εταιρείας για την εκπλήρωση όλων των συμβατικών υποχρεώσεών της».

Ειδικότερα, όσον αφορά «τις υπόλοιπες εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν» σύμφωνα και με την προτροπή του υπουργού, η «Ελληνικός Χρυσός» αναφέρει ότι «είναι ήδη σε εξέλιξη και αφορούν την ασφάλεια και την περιβαλλοντική προστασία του έργου, ενώ έχουν διακοπεί οι άλλες εργασίες οι οποίες είναι απολύτως αλληλένδετες μεταξύ τους και η επανεκκίνησή τους είναι δυνατή μόνο με την ανάκληση της υπουργικής απόφασης».

Η διοίκηση της εταιρείας δηλώνει «πάντα πρόθυμη για μια παραγωγική και αποτελεσματική συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ», ωστόσο διευκρινίζει ότι υπό τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά τις 19-8-2015, για να είναι παραγωγική αυτή η συνεργασία θα πρέπει να συντρέχουν τέσσερις προϋποθέσεις:

* Η απόλυτη και απαρέγκλιτη τήρηση του νόμου.

* Η ανάκληση της πρόσφατης υπουργικής απόφασης και η επιστροφή στην ομαλότητα της υλοποίησης του έργου που, κατά την εταιρεία, «αιφνιδίως και αναίτια ανετράπη».

* Η συμμόρφωση όλων των μερών, με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν εκδοθεί.

* Η αποκατάσταση εμπιστοσύνης «έξω από συκοφαντικές και δυσφημιστικές λογικές, σε συνδυασμό με σαφή προσδιορισμό του στόχου για ανεμπόδιστη συνέχιση του έργου, στα πλαίσια του δημοσίου συμφέροντος, πάντα όταν αυτό δεν προσδιορίζεται κατ’ επιλογή»