Σε αναστολή των εργασιών της σε όλα τα εργοτάξια σε Στρατώνι, Σκουριές και Ολυμπιάδα στη Χαλκιδική προχωράει από την ερχόμενη Δευτέρα 24 Αυγούστου η Ελληνικός Χρυσός.

Ταυτόχρονα, θα αρχίσουν να μπαίνουν σε τρίμηνη διαθεσιμότητα –σε πρώτη φάση- όλοι οι εργαζόμενοι. Και στην περίπτωση που οι άδειες δεν ανακτηθούν, η εταιρεία θα προχωρήσει στην οριστική απόλυση τους.

Το σταμάτημα των εργασιών έρχεται μετά την απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη για προσωρινή διακοπή των εργασιών της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός με τη δικαιολογία ότι η εταιρεία έχει παραβεί τους όρους των τεχνικών μελετών που αφορούν το έργο.

Σε ανακοίνωση της η εταιρεία αναφέρει ότι θα συνεχίσει να εκτελεί βασικές εργασίες περιβαλλοντικής προστασίας και στα τρία έργα της, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, θα αναγκαστεί να θέσει σε διαθεσιμότητα την πλειοψηφία των εργαζομένων της για ένα διάστημα μέχρι τρεις μήνες, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία.

«Σε περίπτωση που οι άδειες δεν ανακτηθούν, δεν θα μείνει άλλη επιλογή από την οριστική απόλυση τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Η Ελληνικός Χρυσός προχώρησε στην κίνηση αυτή μετά και την κοινοποίηση από το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων της διακοπής όλων των εργασιών.

Οπως έγινε γνωστό, η εταιρεία θα κινηθεί νομικά εναντίον της απόφασης του ΥΠΑΠΕΝ και θα καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας σχετικά με διοικητικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Σήμερα απασχολούνται στη Χαλκιδική 2.000 εργαζόμενοι στην Ελληνικός Χρυσός και τους συνεργαζόμενους εργολάβους, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eldorado Gold, ο συνολικός αριθμός των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν από την μεταλλευτική δραστηριότητα ανέρχεται στις 5.000.

«Αυτή η απόφαση είναι επιζήμια και για την εταιρεία και για τους εργαζόμενους και για την ελληνική κοινωνία», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Paul Wright. « Η Eldorado Gold ωστόσο δεν μπορεί και δεν θα συνεχίσει να επενδύει στα έργα της στην Ελλάδα όταν το υπουργείο εκφράζει ανοιχτά εχθρική στάση προς την επένδυση, που διατυπώθηκε επίσημα μέσω των πρόσφατων αποφάσεων του. Ελπίζουμε ειλικρινά στη συνέχιση της δραστηριότητας μας στη Χαλκιδική στο εγγύς μέλλον –κατά προτίμηση όμως μέσω μιας εποικοδομητικής δέσμευσης του υπουργείου παρά μιας δικαστικής απόφασης».

Αργά το απόγευμα από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ανακοινώθηκαν τα εξής:

Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την επιλογή της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός»,- όσο και της μητρικής «Eldorado Gold»,- να απαντήσει στα ζητήματα που σχετίζονται με συμβατικές υποχρεώσεις της προς το ελληνικό Δημόσιο, δηλώνοντας την πρόθεση να θέσει σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους που απασχολεί.

Η συγκεκριμένη, εχθρική προς τους εργαζόμενους, ενέργεια, θέτει σε δοκιμασία κάθε θετικό αυτοπροσδιορισμό της «Ελληνικός Χρυσός» για τις προθέσεις της και προκαλεί πλήθος ερωτηματικών για τις πραγματικές διαθέσεις της αναφορικά με τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα.

Η υπόθεση είναι απλή. Η εταιρεία είχε προθεσμία τριών ετών για να δοκιμάσει επιτόπου την προτεινόμενη- από την ίδια- μεταλλουργική μέθοδο flash smelting. Αντί να υλοποιήσει αυτή την ξεκάθαρη υποχρέωσή της, προτίμησε να παρουσιάσει ξανά πορίσματα εργαστηρίου του εξωτερικού, τα οποία είχε προσκομίσει και στο αρχικό στάδιο των συνομιλιών της με το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο όμως έθεσε ως όρο να πραγματοποιηθούν επιτόπιες δοκιμές. Τον όρο αυτόν, ουδέποτε προσέβαλε ή αμφισβήτησε με τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, η εταιρεία.

Η εταιρεία επιμένει να μην απαντά επί του συγκεκριμένου, παρότι της είχε ζητηθεί επανειλημμένα να συμμορφωθεί με τα όσα προβλέπονται στους όρους έγκρισης των τεχνικών μελετών. Στη βάση αυτή, η υποχρέωση ελέγχου από το Ελληνικό Κράτος δεν μπορεί να θεωρείται εχθρική ενέργεια, ούτε είναι δυνατόν οι παραβιάσεις των σχετικών όρων να μην προκαλούν την παρέμβαση των αρμόδιων οργάνων.

Η Απόφαση του Υπουργού ΠΑΠΕΝ σε καμία περίπτωση δεν αφορά το σύνολο των εργασιών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Η εκτέλεση των εργασιών που δεν διακόπηκαν με την απόφαση, δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της εταιρείας, είναι υποχρέωσή της.

Η επίκληση αυτής της Απόφασης ώστε να πληγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, δείχνει την πρόθεση της εταιρείας να θέσει, όχι σε διαθεσιμότητα, αλλά σε κατάσταση «ομηρίας» τους σχεδόν 2.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους σ’ αυτήν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι εξωθούνται σε τέτοιες καταστάσεις από επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τον ανθρώπινο παράγοντα ως αναλώσιμο διαπραγματευτικό χαρτί. Πότε, τέτοιες μέθοδοι, δεν ωφέλησαν ούτε αυτούς που τις εφάρμοσαν, ούτε τους εργαζόμενους. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση δηλώνει την συμπαράστασή της σε κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να εκδηλωθεί από τους εργαζόμενους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, για τον έλεγχο ενεργειών της εταιρείας που τους βλάπτουν.

Η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καταστάσεις «ομηρίας» για να γίνουν ανεκτές παραβατικές συμπεριφορές».

Από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός λένε ότι ότι την περίοδο 2012-2013 έγιναν όλες οι απαραίτητες δοκιμές της μεταλλουργικής μεθόδου –που έχει επιλεγεί- στις πιστοποιημένες εγκαταστάσεις -του κατόχου της συγκεκριμένης τεχνογνωσίας της Outotec-ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων- στη Φιλανδία. Τα πορίσματα των δοκιμών κατά την εταιρεία έχουν γίνει γνωστά τόσο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) όσο και στο υπουργείο Περιβάλλοντος.