Ενας ιδιόρρυθμος πόλεμος για τα πτυχία των δικηγόρων έχει ξεσπάσει τελευταία ανάμεσα σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου και τους δικηγορικούς συλλόγους της Ελλάδας. Η υπόθεση αφορά εκατοντάδες νέους από την Ελλάδα που θέλουν να σπουδάσουν νομικά και επειδή δεν εισάγονται στις εγχώριες νομικές σχολές εξετάζουν αυτές τις ημέρες την πιθανότητα να σπουδάσουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της γειτονικής Κύπρου.

Εκεί τα τελευταία χρόνια άρχισαν να παρέχονται σπουδές νομικής ελληνικού δικαίου (παρότι η Κύπρος ακολουθεί το αγγλικό δίκαιο) από ιδιωτικά πανεπιστήμια, όμως την πόρτα αυτή έκλεισε πρόσφατα ο ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) παύοντας να τις αναγνωρίζει. Ωστόσο, ορισμένα ιδρύματα υποστηρίζουν ότι οι σπουδές αυτές εξακολουθούν να αναγνωρίζονται αυτόματα στην Ελλάδα, γεγονός που πλέον δεν ισχύει. Ειδικότερα, εδώ και τρία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο να πηγαίνουν στην Κύπρο έλληνες απόφοιτοι διαφόρων πανεπιστημιακών ειδικοτήτων για να σπουδάσουν νομικά σε ιδιωτικά πανεπιστήμια καθώς μπορούν να εισαχθούν είτε σε τετραετές πρόγραμμα είτε με κατάταξη ως πτυχιούχοι ώστε να λάβουν πτυχίο νομικής με μόλις δύο χρόνια σπουδών στην ελληνική γλώσσα και με αντικείμενο το ελληνικό δίκαιο και όχι το κυπριακό –που είναι αγγλοσαξονικό.

Τον περασμένο Ιούνιο, έπειτα από ανάλογη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο ΔΟΑΤΑΠ αποφάσισε ότι δεν είναι πλέον δυνατή η αναγνώριση ισοτιμίας πτυχίου νομικής από ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου στο ελληνικό δίκαιο ανεξαρτήτως τού αν αποκτήθηκε με πλήρη (τετραετή) ή μερική (διετή) φοίτηση.

Μάλιστα, από πρόπερσι και ο κυπριακός ΔΟΑΤΑΠ (ονομάζεται ΚΥΣΑΤΣ) είχε διαχωρίσει τα πτυχία πλήρους και διετούς φοίτησης. Ομως από το 2013 έως σήμερα δεκάδες απόφοιτοι τέτοιων προγραμμάτων έχουν ήδη εγγραφεί στους ελληνικούς δικηγορικούς συλλόγους και ασκούν δικηγορία. Μάλιστα, ορισμένα ιδιωτικά κυπριακά πανεπιστήμια προχώρησαν πρόσφατα σε διαφημίσεις που ισχυρίζονται ότι οι απόφοιτοί τους εξακολουθούν να εγγράφονται αυτομάτως στους δικηγορικούς συλλόγους της Ελλάδας, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος διατελεί και πρόεδρος της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Ο Βασίλης Αλεξανδρής σε επιστολή του προς τον πρύτανη κυπριακού ιδιωτικού πανεπιστημίου τονίζει ότι αυτός ο ισχυρισμός «ενέχει προδήλως στοιχεία παραπλάνησης καθόσον δεν περιέχει τις ακριβείς πληροφορίες όσον αφορά την επαγγελματική αναγνώριση στην Ελλάδα του πτυχίου Νομικής από το Πανεπιστήμιό σας».

Ο Β. Αλεξανδρής, μιλώντας στα «ΝΕΑ», εξήγησε ότι αποτελεί ζήτημα τιμής για τον ΔΣΑ να επιλύσει το πρόβλημα. «Εχουμε αρκετούς συναδέλφους από ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου με σπουδές οι οποίες πια δεν αναγνωρίζονται. Κάποιοι δεν είχαν κάνει καν τριετείς σπουδές αλλά πήραν πτυχίο νομικής με κατατακτήριες μέσω αναγνώρισης πιστωτικών μονάδων. Τι θα γίνει με αυτούς είναι κάτι που ψάχνουμε σε συνεννόηση με το Συμβούλιο της Επικρατείας γιατί είναι πολύ λεπτό το θέμα».