Η συναυλιακή κίνηση σταδιακά αποκαθίσταται και η προσέλευση του κόσμου είναι ελάχιστα μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Αυτό φυσικά αφορά τους καλλιτέχνες που μετά το δυνατό σοκ των πρώτων ημερών των capital controls αποφάσισαν να συνεχίσουν κανονικά τις περιοδείες τους. Ομως τις ημέρες της μεγάλης αναμπουμπούλας οι ακυρώσεις ή ακόμη και οι ματαιώσεις έπεφταν βροχή.

Οι αριθμοί μπορούν να αποτυπώσουν με ευκρίνεια την πραγματικότητα του πολιτιστικού χάρτη αυτό το καλοκαίρι. Οπως μας είπε η Κατερίνα Σταματάκη, ιδιοκτήτρια της εταιρείας διοργάνωσης συναυλιών Prospero, τα προηγούμενα χρόνια συνήθως για 25 συναυλίες σε έναν μήνα, σε όλη την Ελλάδα, πωλούνταν 500 εισιτήρια την ημέρα. Μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος πωλήθηκαν έξι σε μία ημέρα.

Η Κ. Σταματάκη η οποία συνεργάζεται με γνωστούς καλλιτέχνες, όπως οι Νατάσσα Μποφίλιου, Σαβίνα Γιαννάτου, Φοίβος Δεληβοριάς, Γιώτα Νέγκα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Δήμητρα Γαλάνη, Χρήστος Νικολόπουλος, Μαριέττα Φαφούτη, εξηγεί ότι αρχικά είχε κλείσει περίπου 40 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα για τον Ιούλιο, από τις οποίες ακυρώθηκαν 25. Ακύρωση μιας συναυλίας δεν σημαίνει μόνο χαμένα μεροκάματα για τουλάχιστον 15 οικογένειες που απασχολούνται στο πρότζεκτ, αλλά και μία σειρά εξόδων τα οποία χάνονται οριστικά (όπως οι ρήτρες ασφάλειας). «Στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας συναυλίας απαιτούνται αρκετά χρήματα. Η διαφημιστική καμπάνια κυμαίνεται σε 2.000-3.500 ευρώ. Αυτά πληρώνονται είτε καταφέρουμε να κάνουμε τη συναυλία είτε όχι. Οταν κλειστεί νέα ημερομηνία, γίνεται εκ νέου η διαφημιστική προβολή, με νέα έξοδα» λέει.

ΠΟΙΟΙ ΔΙΑΣΩΘΗΚΑΝ. Από τα προβλήματα των capital controls κατάφεραν να διασωθούν κάποιοι καλλιτέχνες, κυρίως εκείνοι που είχαν συνδεθεί με το Οχι. Ο Μάνου Τσάο συγκέντρωσε σχεδόν 20.000 κόσμο στη Μαλακάσα αφού λίγες ημέρες πριν είχε γράψει ένα κομμάτι για την ελευθερία τραγουδώντας το πίσω από την ανάρτηση «Ελλάδα όχι στον φόβο». Και στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη, μπροστά σε σχεδόν 3.000 θεατές, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου είπε, δύο ημέρες μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος: «Μη φτάσουμε σε 20-30 χρόνια από σήμερα οι απόγονοί μας να λένε «αυτοί οι χέ…δες του 2015″». Μικρότερη αλλά ικανοποιητική ήταν η προπώληση για τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Σωκράτη Μάλαμα στο Βεάκειο Θέατρο, αλλά και οι δύο κατάφεραν να πραγματοποιήσουν δύο sold out συναυλίες.

Στις παράπλευρες απώλειες των κεφαλαιακών ελέγχων ήταν και η ματαίωση της συναυλίας του Γιάννη Σπανού στο Ηρώδειο, ενός συνθέτη που παρά τη σπουδαία καριέρα του δεν έχει εμφανιστεί ποτέ εκεί.