Από τον Οκτώβριο αναμένεται να υπάρξει αυξημένη ρευστότητα στα έργα του ΕΣΠΑ.

Αυτό έγινε την Τετάρτη γνωστό μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης με το προεδρείο του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ).

Οι εκπρόσωποι των εργοληπτών πρότειναν ως μερική ανακούφιση των εργοληπτικών επιχειρήσεων τη δίμηνη παράταση όλων των συμβάσεων έργων με υπουργική απόφαση και ζήτησαν να αποσαφηνιστεί προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα ότι τα αιτήματα για εισαγωγές υλικών –και άλλων ειδών σχετικών με την εκτέλεση των έργων ΕΣΠΑ- να έχουν προτεραιότητα ώστε να προχωρήσουν τα έργα.

Από το υπουργείο Οικονομίας, υπήρξε η δέσμευση ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα προβεί σε τροποποίηση της ΠΝΠ ώστε να ρυθμιστεί το θέμα των επιταγών και των πληρωμών εμβασμάτων εξωτερικού για εξοπλισμό που απαιτείται για τη συνέχιση των έργων.

Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) Ζαχαρίας Αθουσάκης εξαιτίας των capital controls έχουν σταματήσει τα έργα σε όλα τα εργοτάξια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των εργοληπτών πρότειναν στον Γιώργο Σταθακη προκειμένου να μπουν και πάλι μπρος οι μηχανές στα εργοτάξια να γίνει υποχρεωτική η προεξόφληση από τα Πιστωτικά Ιδρύματα των εγκεκριμένων πιστώσεων των έργων του ΕΣΠΑ που εξαιτίας των capital controls έχουν παγώσει.

Όπως υποστηρίζει, o Ζαχαρίας Αθουσάκης το σταμάτημα των έργων έχει ως συνέπεια 40.000 εργαζόμενοι στα εργοτάξια όλης της χώρας είτε να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα είτε να έχουν απολυθεί από την ημέρα που επιβλήθηκαν τα capital controls.

Σύμφωνα με πηγές από τον κατασκευαστικό χώρο, οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στις τράπεζες έχουν στερήσει την αγορά από ρευστό. Την ίδια ώρα, οι προμηθευτές πρώτων υλών ζητούν μόνο μετρητά γεγονός που έχει μπλοκάρει τη συνέχιση των έργων.