Μια περίεργη υπόθεση διακίνησης λαθρομεταναστών με κατηγορούμενους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., στελέχη της ΕΥΠ και αλλοδαπούς απασχολεί τις εισαγγελικές και ανακριτικές Αρχές που ασχολούνται με τη δίωξη της διαφθοράς.

Κατόπιν έρευνας που διενεργήθηκε από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., η οποία είχε ως έναυσμα

κάποιες ανώνυμες καταγγελίες, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση και ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις πράξεις της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της διακίνησης λαθρομεταναστών από κερδοσκοπία και της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας σε βάρος οκτώ συνολικά κατηγορουμένων.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει ένα στέλεχος της ΕΥΠ, έναν πρώην αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., που υπηρετούσε μέχρι πρότινος στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, δικηγόρο, αλλά και αλλοδαπούς υπήκοους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διωκτικές Αρχές, οι εμπλεκόμενοι φέρονται να αποτελούσαν ένα κύκλωμα που, εκμεταλλευόμενο την πρόσβαση στον κρατικό μηχανισμό και τις θέσεις των μελών του σε αυτόν, διακινούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών προς και από την χώρα μας, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Η σοβαρότητα των καταγγελιών κατέστησε αναγκαίο να γίνουν παρακολουθήσεις τηλεφώνων και καταγραφές συνομιλιών, τόσο κατά το έτος 2013 όσο και το 2015.

Ωστόσο, η υπεράσπιση κάνει λόγο για μία «στημένη» υπόθεση που κατασκευάστηκε με «συρραφή» παλαιότερων υποθέσεων και «ανώνυμων καταγγελιών», προκειμένου να εξυπηρετηθούν προσωπικές έχθρες και υπηρεσιακές έριδες, με άρωμα έντονα πολιτικό και ουσιαστικά χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ικανά να στηρίξουν την κατηγορία.

Το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης είναι οι δωροδοκίες που φέρονται να βαραίνουν τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. και κάποιους συνεργούς τους.

Ο συγκεκριμένος φέρεται να υπηρετούσε για χρόνια στην Διεύθυνση Αλλοδαπών, σε θέση γραφείου, όντας αρμόδιος για την χορήγηση αδειών σε αλλοδαπούς προκειμένου να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την χώρα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο αξιωματικός, μέσω αλλοδαπών φίλων του, οι οποίοι εντόπιζαν αλλοδαπούς κρατούμενους με βάση το νόμο περί λαθρομετανάστευσης, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν το συμφωνημένο τίμημα, έδινε οδηγίες για τα αναγκαία έγγραφα που έπρεπε να προσκομιστούν και στη συνέχεια αφού τους άφηνε ελεύθερους χορηγώντας την σχετική άδεια, εισέπραττε τα χρήματα που κυμαίνονταν περίπου στα 1.500 ευρώ.

Ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται ήδη στα χέρια του ανακριτή κατά της Διαφθοράς Κωνσταντίνου Σαργιώτη, ο οποίος διενεργεί την έρευνα.

Οι απολογίες των κατηγορουμένων αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας, ενώ εκκρεμεί η εκτέλεση και τουλάχιστον δύο ενταλμάτων σύλληψης.