Σύμφωνα με ειδικούς, οι οικοπεδοποιήσεις, η επέκταση και η δημιουργία νέων βοσκοτόπων, η αμέλεια από αγροτικές δραστηριότητες αλλά και η κάλυψη παράνομων δραστηριοτήτων (χασισοκαλλιέργειες) συνθέτουν τον χάρτη με τα αίτια των πυρκαγιών.

Οπως προκύπτει από τις μελέτες του υπαρχηγού ΠΣ ε.α. αντιστράτηγου Αδριανού Γκουρμπάτση, που αφορούν τις πυρκαγιές, η πιο πυρόπληκτη περιφέρεια της χώρας στο σύνολό της είναι η Πελοπόννησος.

n Η περιοχή με τις περισσότερες αγροτοδασικές πυρκαγιές είναι η Λάρισα με μέσο αριθμό πυρκαγιών τον χρόνο τις 553. Εδώ οι περισσότερες φωτιές ξεσπούν σε αγροτικές καλλιέργειες.

n Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Ηλεία με μέσο όρο 528 πυρκαγιές τον χρόνο. Σε αυτήν την περίπτωση στην πλειονότητά τους οι φωτιές είναι δασικές που επεκτείνονται και σε καλλιέργειες.

n Στην τρίτη θέση των πυρόπληκτων περιοχών βρίσκεται η Αχαΐα με 526 πυρκαγιές, κυρίως δασικές. Ακολουθούν η Αιτωλοακαρνανία με 510 (κυρίως δασικές) και η Μεσσηνία με 404.

n Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται και η Εύβοια, όπου κάθε χρόνο ξεσπούν τουλάχιστον 281 στην πλειονότητά τους δασικές πυρκαγιές. Περιοχή πολύ κοντά στην Αθήνα με πολλές εξοχικές κατοικίες και σημεία με πυκνή βλάστηση, αποτελεί πόλο έλξης για κυκλώματα εμπρηστών.

n Στην Αττική, κατά μέσο όρο ξεσπούν 277 πυρκαγιές τον χρόνο. Το πιο ευάλωτο σημείο του νόμου είναι η Ανατολική Αττική. Πολλές πυρκαγιές ξεσπούν σε περιοχές με εξοχικές κατοικίες, κυρίως κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών.

n Η Ζάκυνθος είναι το νησί του Ιονίου με τις περισσότερες δασικές πυρκαγιές. Κάθε χρόνο ξεσπούν κατά μέσο όρο 125. Το ύποπτο είναι ότι σημειώνονται σχεδόν στις ίδιες περιοχές. Πρώτος στόχος των εμπρηστών φαίνεται ότι αποτελεί το βουνό Σκοπός. Διάφορα σημεία του έχουν γίνει εστίες μεγάλων πυρκαγιών, όπως η φετινή στην περιοχή Καλαμάκι.

n Η επέκταση και η «βελτίωση» των βοσκοτόπων φαίνεται ότι είναι η κυριότερη αιτία εμπρησμών στην Κρήτη. Κατά μέσο όρο ξεσπούν 213 πυρκαγιές στα Χανιά και 185 στο Ρέθυμνο.

Ξεσπούν με χαλαρό δείκτη επικινδυνότητας

Σύμφωνα με τον υπαρχηγό ΠΣ ε.α. αντιστράτηγο Αδριανό Γκουρμπάτση έχει παρατηρηθεί ότι οι μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα ξεσπούν όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο 3: όταν δηλαδή ο μηχανισμός είναι πιο χαλαρός σε σχέση με τον δείκτη 4, όταν γίνονται πυκνότερες περιπολίες και υπάρχει αυξημένη επιφυλακή.

Ετσι, όπως λέει, δεν θεωρείται τυχαίο ότι οι φετινές φωτιές στον Υμηττό και τη Λακωνία, αλλά και το 2005 στη Χαλκιδική, ξέσπασαν ενώ ίσχυε ο συγκεκριμένος δείκτης επικινδυνότητας.