Λύση – έστω και στο παρά πέντε – δίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του μοναδικού δημόσιου ακτινοθεραπευτικού τμήματος για παιδιά με καρκίνο στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Ειδικότερα, σε νέα ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρονται τα εξής:

1. Με την αριθμ. Α2α/Γ.Π./48822/10−7−2015 απόφαση του Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ 39/ΤΕΥΧΟΣ Γ/28.7.2015), η ιατρός ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ διορίζεται σε μόνιμη θέση ειδικευμένης ιατρού Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας με εισαγωγικό βαθμό Επιμελητή Β΄ του Γ.Ν.Π.Α. «Π. & Α. Κυριακού», θέση επί θητεία του κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ

2. Παρατείνεται η θητεία του επικουρικού ιατρού που λήγει στις 2/10/2015. Ο δεύτερος επικουρικός συνεχίζει κανονικά τη θητεία του καθόσον αυτός προσελήφθη τον Μάιο του 2015.

3. Προκηρύσσεται άμεσα θέση εξειδικευμένου επικουρικού ιατρού με διετή θητεία, ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας με ειδικό προσόν 18μηνη αποδεδειγμένη κλινική εμπειρία στην παιδιατρική ακτινοθεραπεία.

4. Τέλος, αναμένεται η άμεση προκήρυξη μόνιμης θέσης Επιμελήτριας Α.

Υπενθυμίζεται ότι το ακτινοθεραπευτικό τμήμα απειλούνταν με διακοπή λειτουργίας, εξ΄ αιτίας της έλλειψης προσωπικού. Ειδικότερα, μετά την παραίτηση της μοναδικής μόνιμης γιατρού τον περασμένο Ιούνιο, οι υπεύθυνοι του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» εξέπεμπαν «σήμα κινδύνου» προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα.

Και αυτό διότι το Ακτινοθεραπευτικό τμήμα στελεχωνόταν από έναν επικουρικό γιατρό, διορισμένο μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, και από έναν νεότερο επικουρικό, δηλαδή συμβασιούχο, ο οποίος προσελήφθη τον Μάιο και ο οποίος βρίσκεται στη φάση της εκπαίδευσης.

Η πρόεδρος της Φλόγας, Μαρία Τρυφωνίδη, δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι με την απόφαση αυτή το υπουργείο Υγείας δίνει ανάσα στη λειτουργία του τμήματος, όχι όμως και οριστική λύση. «Αναρωτιέμαι γιατί δεν έχει προκηρυχτεί ήδη η μόνιμη θέση Επιμελήτριας Α, δεδομένου δε ότι ως Σύλλογος έχουμε προτείνει επανειλημμένως να αναλάβουμε το κόστος της μισθοδοσίας».

Στο πλευρό της Φλόγας στάθηκε και η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας, που σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι «το τμήμα αυτό είναι το μοναδικό ακτινοθεραπευτικό τμήμα στην Ελλάδα το οποίο είναι εξειδικευμένο στην ακτινοθεραπεία παιδιών, το μοναδικό ακτινοθεραπευτικό τμήμα σε δημόσιο νοσοκομείο που διαθέτει όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό της ακτινοθεραπείας απαραίτητο για την ασφαλή ακτινοθεραπεία των παιδιών».

Και συνεχίζει: «Από τις αρχές του 2014 η λειτουργία του τμήματος έχει καταστεί άκρως προβληματική, όχι βέβαια για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση των τεχνικών δυνατοτήτων του υπάρχοντος ιδιαίτερα δαπανηρού εξοπλισμού, αλλά για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών των παιδιών από πλευράς προσωπικού .Η ανάπτυξη λίστας αναμονής για την ακτινοθεραπεία των παιδιών μας είναι ανεπίτρεπτη ενέργεια».