Τη μεταφορά των προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως σε χώρο εκτός Αττικής, θα προτείνει στην αυριανή σύσκεψη των συναρμόδιων φορέων που θα γίνει στην Περιφέρεια Αττικής η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Χριστοδουλοπούλου επισημαίνει ότι εφόσον διαπιστωθεί, από τη σχετική αυτοψία που διενεργείται σήμερα, ότι ο χώρος αυτός πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές, «θα είναι δυνατή στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της άλλης η μεταφορά των προσφύγων στο συγκεκριμένο χώρο».

Μέχρι τότε, το υπουργείο προχωρά στη δημιουργία κινητής μονάδας που βρίσκεται από σήμερα κοντά στους πρόσφυγες στο Πεδίον του Άρεως, προκειμένου να εντοπίσει τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως ασυνόδευτα ανήλικα και άτομα με προβλήματα υγείας, και να τα κατευθύνει στις κατάλληλες δομές φιλοξενίας.

«Αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι να αναζητηθεί ένας μεγάλος χώρος εκτός Αθήνας, που να τηρεί τις προδιαγραφές αξιοπρεπούς στέγασης και φιλοξενίας για τους ανθρώπους αυτούς και για όσο καιρό παραμένουν στη χώρα μας» σημειώνει η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρεται, επίσης, στη δημιουργία περισσότερων κινητών μονάδων Πρώτης Υποδοχής στα νησιά που δέχονται τις μεγάλες προσφυγικές ροές και στο νέο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου που αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στον επόμενο μήνα.

Η υπουργός εκφράζει την ελπίδα μέχρι τον Σεπτέμβριο να μπορεί η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις πρώτες βασικές ανάγκες των προσφύγων που εισέρχονται στα νησιά. Σημειώνει ότι η κυβέρνηση περιμένει στις 16 Αυγούστου την εκταμίευση χρημάτων από το Ταμείο Προσφύγων.

«Το σχέδιο για την Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις επειδή έχει προκύψει τώρα δεν έχει μπει στα αιτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ένα καινούριο χαρακτηριστικό του προσφυγικού ρεύματος που χρειάζεται νέα αντιμετώπιση και στον χρηματοδοτικό τομέα» τονίζει και σημειώνει ότι εάν διαπιστωθεί ότι το ζήτημα δεν είναι προσωρινό, αλλά αποκτά μόνιμο χαρακτήρα, τότε η κυβέρνηση θα απευθύνει εκ νέου αίτημα χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των αναγκών.