Τη μείωση της χρήσης των ΙΧ αυτοκινήτων και την παραμονή σε κλειστούς χώρους για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα συστήνει, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξαιτίας των υψηλών συγκεντρώσεων του όζοντος.

Οι τιμές του όζοντος χτύπησαν την Τρίτη κόκκινο. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις σημειώθηκαν στις τρεις το μεσημέρι στο σταθμό μέτρησης στους Θρακομακεδόνες φτάνοντας τα 263 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα ξεπερνώντας ακόμη και το δεύτερο όριο συναγερμού που είναι τα 240 μικρογραμμάρια.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις μετρήσεις από το Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, σημειώθηκαν υπερβάσεις του πρώτου ορίου συναγερμού –η λεγόμενη υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης- που είναι τα 180 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα σε Περιστέρι, Νέα Σμύρνη και στο σταθμό μέτρησης στα Λιόσια.

Επειδή οι μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν και τις επόμενες μέρες ευνοούν και τη συσσώρευση ρύπων από το υπουργείο Περιβάλλοντος συνίσταται:

. Η μείωση της χρήσης των ΙΧ αυτοκίνητων και η χρησιμοποίηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

.Η αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.

. Ο ανεφοδιασμός καυσίμων και οχημάτων να γίνεται μετά τη δύση του ηλίου.

.Η κατά το δυνατόν αποφυγή λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστηρια, επιμεταλλωτηρια, βαφεία κ.α) καθώς και χρήσης χρωμάτων, κυρίως τις μεσημεριανές και πρώτες απογευματινές ώρες.

Για όσους αντιμετωπίζουν καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα οι ειδικοί συμβουλεύουν να παραμένουν σε κλειστούς χώρους και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους.

Επίσης συνίσταται σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα –και ιδίως στα παιδιά- να αποφεύγουν αυτές τις μέρες την έντονη σωματική άσκηση.