Υπόθεση απάτης κατ’ εξακολούθηση σε βάρος εταιρειών συνδρομητικών δορυφορικών καναλιών εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συνελήφθησαν ένας 49χρονος κι ένας 28χρονος, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας.

Προηγήθηκε ψηφιακή ανάλυση και αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών σχετικά με εγκληματική ομάδα που διέθετε προς πώληση σε τουριστικές περιοχές δορυφορικούς δέκτες-αποκωδικοποιητές, οι οποίοι είχαν προφορτωθεί με παράνομο λογισμικό (IP TV).

Με τον τρόπο αυτόν ο κάθε παράνομος χρήστης αυτού του δέκτη συνδεόταν μέσω Διαδικτύου σε συγκεκριμένο κεντρικό σύστημα (server), το οποίο βρισκόταν στο εξωτερικό, με σκοπό να βλέπει «ψηφιακό μπουκέτο» συνδρομητικών καναλιών της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Παράλληλα, κατατέθηκαν σχετικές μηνύσεις στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από δύο εταιρείες συνδρομητικών δορυφορικών καναλιών κατά παντός υπευθύνου.

Μετά από ανάλυση των δεδομένων, κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετέβη σε περιοχή της Χαλκιδικής και διενήργησε έρευνα σε κατάστημα που διατηρεί ο 49χρονος συλληφθείς και στο οποίο ο 28χρονος συλληφθείς εργαζόταν ως τεχνικός.

Στον χώρο αποθήκευσης του οχήματος του 49χρονου βρέθηκαν δύο διαδικτυακοί δορυφορικοί δέκτες, οι οποίοι ήταν παρανόμως τροποποιημένοι και προγραμματισμένοι για να συνδέονται μέσω Διαδικτύου με τα συνδρομητικά κανάλια, χωρίς να πληρώνεται η νόμιμη συνδρομή στις εταιρείες. Επιπλέον, στον χώρο του καταστήματος βρέθηκε άλλος ένας διαδικτυακός δορυφορικός δέκτης, επίσης παρανόμως τροποποιημένος και προγραμματισμένος.

Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε εξωτερικά μέσα αποθήκευσης τύπου usb και τέσσερις σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, που θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς για τη διερεύνηση του πελατολογίου των δύο συλληφθέντων, που, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται σε 22.000 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, διερευνάται το ύψος της οικονομικής ζημίας των συνδρομητικών εταιρειών, αλλά και της φοροδιαφυγής σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, που, σύμφωνα με εκτίμηση της μίας εκ των εταιρειών, ανέρχεται σε 17.000.000 ευρώ.

Με τη σε βάρος τους δικογραφία, για απάτη κατ’ εξακολούθηση και παραβάσεις της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία και την προστασία συνδρομητικών υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.