Αναγνωρίσθηκε το βράδυ του Σαββάτου ο άνδρας που βρέθηκε το απόγευμα απανθρακωμένος στην περιοχή που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά του Υμηττού, την Παρασκευή. Πρόκεται για τον 47χρονο αστυνομικό, η εξαφάνιση του οποίου είχε δηλωθεί στις Αρχές την Παρασκευή από τη σύζυγό του.

Ο άτυχος 47χρονος βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια από την υπηρεσία του, καθώς είχε σοβαρό πρόβλημα με τη μέση του και οι γιατροί τον είχαν συμβουλεύσει να περπατά. Καθώς κατοικούσε κοντά στην περιοχή που ξέσπασε η πυρκαγιά ο 47χρονος περπατούσε καθημερινά στον Υμηττό. Οπως όλα δείχνουν όταν ξέσπασε η φωτιά εκείνος δεν κατάφερε να απομακρυνθεί εγκαίρως και έχασε τη ζωή του.

Η σορός βρέθηκε στο τμήμα του Υμηττού πάνω από την Ηλιούπολη και στην περιοχή έσπευσε ιατροδικαστής προκειμένου να διακριβωθεί η ταυτότητα του νεκρού. Μάλιστα, από το πρωί του Σαββάτου, στις περιοχές του βουνού όπου η φωτιά κατασβέστηκε, άνδρες της Πυροσβεστικής πραγματοποιούσαν εντατικές έρευνες για να εντοπίσουν τον 47χρονο αστυνομικό.

Στο μεταξύ, σε ύφεση, βρίσκονται οι μεγάλες πυρκαγιές στον Υμηττό, τη Μαλακάσα, τη Νεάπολη Λακωνίας και το Σπαθοβούνι Κορινθίας, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Στη Ζάκυνθο

Μεγάλη πυρκαγιά καίει από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου δασική έκταση στο βουνό Σκοπός, στο Καλαμάκι, χωρίς να απειλούνται κατοικίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής έχουν καεί 500 περίπου στρέμματα δασικής έκτασης ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Ζακύνθου προσπαθούν να σώσουν από την πύρινη λαίλαπα το εκκλησάκι της Παναγίας της Σκοπιώτισσας, στην κορυφή του βουνού.

Στο σημείο βρίσκονται 10 οχήματα με 25 άντρες ενώ στην προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέδραμαν και δύο καναντέρ.

Σύμμαχος της πυρκαγιάς είναι οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Είναι η δεύτερη πυρκαγιά μέσα σε λίγες ημέρες στο σημείο, καθώς την προηγούμενη Κυριακή κάηκαν 100 περίπου στρέμματα δασικής έκτασης.

Στην Ηλεία

Σε εξέλιξη βρίσκόταν το βράδυ του Σαββάτου η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μελίσσα του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, στην Ηλεία.

Για την κατάσβεση της φωτιάς έσπευσαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 17 άτομα.

Φωτιά στο Δίστομο

Αργά το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά στο Δίστομο, γύρω από το λόφο του Μαυσωλείου.

Όπως ανέφερε το Star Κεντρικής Ελλάδας, οι ισχυροί άνεμοι είχαν σαν αποτέλεσμα η φωτιά να πάρει διαστάσεις, να καεί ο περίβολος του μνημείου και να κινδυνεύσουν κατοικίες.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, ωστόσο ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στο σημείο για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στη Νεάπολη

Τις πληγές τους από την καταστροφική πυρκαγιά μετρούν τα Βάτικα Λακωνίας.Η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση και τα δύο ενεργά μέτωπα που υπήρχαν το Σάββατο (ένα στο βουνό πάνω από τους Αγίους Αποστόλους και το δεύτερο προς το χωριό Καστανιά) έχουν αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν κάποιες εστίες φωτιάς στην κορυφογραμμή του βουνού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν και γαλλικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ.

Χωρίς ρεύμα είχαν μείνει από χθες το απόγευμα πολλά σπίτια τόσο στη Νεάπολη, όσο και στις περιοχές γύρω από αυτή, αλλά και στα Κύθηρα, εξαιτίας της ζημιάς που προκλήθηκε σε δεκάδες πυλώνες της ΔΕΗ. Στη Νεάπολη, η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ τα συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδόητηση και στα γύρω χωριά.

Χωρίς νερό παραμένουν, πάντως, πολλά σπίτια στη Νεάπολη. Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, η υδροδότηση δεν είχε αποκατασταθεί αργά το μεσημέρι του Σαββάτου.

Οι καταστροφές είναι μεγάλες. Δεκάδες σπίτια στα Βάτικα έχουν καεί. Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές περισσότερα από 40 σπίτια.

Στο κέντρο της Νεάπολης, ένα συνεργείο και το σπίτι που βρισκόταν πάνω από αυτό κάηκε ολοσχερώς.

Ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, τόνισε ότι από τη Δευτέρα θα αρχίσει η καταγραφή των ζημιών.

Φαρακλό, Κάμπος, Βελανίδια, Λάχι, Άγιος Νικόλαος, Μεσοχώρι, Καστανιά, Παραδείσι, Νεάπολη ήρθαν αντιμέτωπα με τον πύρινο εφιάλτη.

Η Νεάπολη έμοιαζε με νεκρή πολιτεία το βράδυ της Παρασκευής, ενώ μόνο ένα καφενείο ήταν ανοικτό και από την μακρά διακοπή ρεύματος μεγάλες είναι και οι ζημιές των καταστημάτων που έχουν ευπαθή προϊόντα.

Υπο έλεγχο η φωτιά στη Σκύρο

Τα ξημερώματα, ξέσπασε νέα φωτιά στην περιοχή Ατσίτσα στη Σκύρο, σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση, όπου επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

H πυρκαγιά κατευθυνόταν προς τη θάλασσα και δεν απειλούσε κατοικημένες περιοχές. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 17 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, τρεις υδροφόρες ΟΤΑ και τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο το βράδυ του Σαββάτου

Δύο συλλήψεις για τη φωτιά στον Υμηττό

Δύο άτομα, ένας 67χρονος Έλληνας και ένας 58χρονος Βούλγαρος συνελήφθησαν για εμπρησμό για την φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε δασική έκταση στον Υμηττό

Οι δύο συλληφθέντες, που είναι μελισσοκόμοι, παραπέμφθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

Μία ακόμη προσαγωγή μελισσοκόμου έγινε για τη φωτιά που ξέσπασε στην Ακράτα στο Αίγιο.

Οι φλόγες σε Καρέα, Αργυρούπολη και Ηλιούπολη έφτασαν στα σπίτια. Η φωτιά στον Υμηττό ξέσπασε μεταξύ του νεκροταφείου του Βύρωνα και της Λεωφόρου Κατεχάκη και ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ζήτησαν από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε η Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου από τις 50 καλόγριες. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Ανήσυχα είναι στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τις πρώτες μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, ενώ έχουν ξεκινήσει έρευνες για εμπρησμούς. Εξετάζεται, μάλιστα, το σενάριο της «ασύμμετρης απειλής».

Την Παρασκευή, οι δήμοι της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης εκκένωσαν τις δημοτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν στην περιοχή, ενεργοποιώντας παράλληλα τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απομάκρυναν κατοίκους από σπίτια που απειλούσαν οι φλόγες.

Τουλάχιστον μια ταβέρνα και ένα σπίτι καταστράφηκαν από τις φλόγες στην περιοχή του Καρέα, ενώ απομακρύνθηκαν από την Μονή Αγίου Ιωάννη 50 μοναχές και εκκενώθηκε και σπίτι που φιλοξενούσε υπηρεσίες του ιδρύματος «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Συγκλονιστική ήταν η κινητοποίηση των κατοίκων που βοήθησαν όπως και όπου μπορούσαν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι οποίες έπεσαν στη «μάχη» με τις φλόγες, προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και κατάφεραν να αποτρέψουν τη φωτιά να περάσει σε κατοικημένες περιοχές.

Πολλές είναι οι καταγγελίες τόσο από κατοίκους της περιοχής, όσο και από τον δήμαρχο της Ηλιούπολης, Βασίλη Βαλασόπουλο ότι η φωτιά ήταν αποτέλεσμα εμπρηστικής ενέργειας.

Στη φωτογραφία κάτω, το Καναντέρ που πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση έξω από το χωριό Φαρακλό, στη Λακωνία. (Πηγή twitter)