Τις τελευταίες πινελιές και τις τεχνικές λεπτομέρειες για να περάσειαπό τη θεωρία στην πράξη ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα σεκρατούμενους- φοιτητές να παίρνουν εκπαιδευτική άδεια φορώντας τοπερίφημο «βραχιολάκι» βάζει η πρόσφατη απόφαση των υπουργώνΔικαιοσύνης και Παιδείας, καθώς και του αναπληρωτή υπουργούΟικονομικών εκδόθηκε τώρα.

Δι΄ αυτής της νομοθετικής οδού ανοίγει ο δρόμος για τον Νίκο Ρωμανόκαι άλλους κρατούμενους που είναι φοιτητές να λαμβάνουν πλέον τηνπροβλεπόμενη εδώ και καιρό με νόμο, εκπαιδευτική άδεια με ηλεκτρονικήεπιτήρηση (βραχιολάκι) προκειμένου να παρακολουθούν τα μαθήματά τουςσε ΑΕΙ, κ.λπ., καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί υπέγραψαν τη σχετική

απόφαση.

Ο σχετικός νόμος, όπως είναι γνωστό έχει ψηφιστεί από τον περασμένοΔεκέμβριο, αλλά παρέμενε σε εκκρεμότητα η έκδοση κοινής υπουργικήςαπόφασης για τις λεπτομέρειες χορήγησης των εκπαιδευτικών αδειώνστους κρατούμενους φοιτητές που θα φορούν υποχρεωτικά βραχιολάκι.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση μπορούν πλέον οι νέοι κρατούμενοιπου παράλληλα είναι και σπουδαστές να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδειαακόμη και εάν το αίτημά τους έχει απορριφθεί από το αρμόδιο συμβούλιοτης φυλακής.

Στην υπουργική απόφαση επισημαίνεται ότι οι κρατούμενοι, υπόδικοί καικατάδικοι που είναι φοιτητές ή σπουδαστές ΑΕΙ, κ.λπ. «δικαιούνταιτην παρακολούθηση των μαθημάτων τους, εργαστηρίων, καθώς και τησυμμετοχή στις εξετάσεις και εξ αποστάσεως, εφόσον το επιθυμούν ή έχειαπορριφθεί το αίτημα τους για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας από το

συμβούλιο του άρθρου 70 παράγραφος 1 του Σωφρονιστικού Κώδικα».

Την ευθύνη εφαρμογής και υλοποίησης της επίμαχης υπουργικής απόφασηςέχει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ στο έργο του θα συνδράμει και τουπουργείο Παιδείας.

Έτσι, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι αιτήσεις για παρακολούθησημαθημάτων εξ αποστάσεως θα υποβάλλεται στο συμβούλιο της φυλακής καιμαζί θα προσκομίζονται τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν την

εγγραφή του κρατούμενου στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Το συμβούλιο της φυλακής «οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητεςενέργειες για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης επικοινωνίας τουκρατούμενου με το εκπαιδευτικό προσωπικό του τμήματος φοίτησης και τηνπρόσβαση σε τεχνικά μέσα για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση καθώςκαι για την μελέτη και τη συμμετοχή στις εξετάσεις».

Η πρόσβαση των κρατούμενων σπουδαστών στο Internet θα γίνεται παρουσίατου εκπαιδευτικού ή του κοινωνικού λειτουργού που θα έχει την ευθύνητων σπουδών των κρατουμένων.

Οι καθηγητές που θα απασχολούνται με την παρακολούθηση των σπουδώντων κρατουμένων σπουδαστών, θα διατίθενται για το σκοπό αυτό από τοεκπαιδευτικό ίδρυμα που σπουδάζει ο κρατούμενος.

Οι κρατούμενοι που σπουδάζουν θα κινούνται και θα λειτουργού εκτός τουπροβλεπόμενου προγράμματος (κατά παρέκκλιση) της φυλακής, δηλαδή θασιτίζονται εκτός της προγραμματισμένης ώρας και θα τους κρατείται

φαγητό έτσι ώστε να τρώνε μετά την επιστροφή του από το εκπαιδευτικόίδρυμα, ενώ μπορεί να παραμένουν στους χώρους που θα μελετούν καιμετά το κλείσιμο των κελιών.

Σε περίπτωση μάλιστα που ο κρατούμενος παρακολουθεί με επιτυχία τιςσπουδές τους θα τύχει ευεργετικού υπολογισμού έκτισης των ημερών τηςποινής του.

Δηλαδή, κάθε ημέρα που θα είναι ενταγμένος σε εκπαιδευτικόπρόγραμμα θα εκλαμβάνονται ως 3 ημέρες έκτισης της ποινής.

Υπενθυμίζεται ότι το ημερήσιο κόστος για τη χρήση μιας συσκευήςηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) ανέρχεται στο ποσό των 15 ευρώκαι θα βαραίνει τον κρατούμενο. Σε περίπτωση αποδεδειγμένηςοικονομικής αδυναμίας του κρατούμενου, τη δαπάνη θα καλύπτει τοΕλληνικό Δημόσιο.