Τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος κρούει και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι εφόσον δεν υπάρξει τις επόμενες ημέρες πρόσβαση σε μετρητά δεν θα μπορεί να παράσχει βασικές προμήθειες στο κύμα προσφύγων που έχει κατακλύσει τα ελληνικά νησιά.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα νησιά της Ελλάδας αποτελούν για τους πρόσφυγες κύριο σημείο εισόδου στην Ευρώπη, ξεπερνώντας ακόμη και την Ιταλία. Σχεδόν 80.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει από τις αρχές τους έτους στις ελληνικές ακτές από την Τουρκία, έξι φορές περισσότεροι απ’ ό,τι πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στα ελληνικά νησιά. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Λέσβο, όπου καταγράφεται το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα αυτές τις μέρες, προειδοποιεί ότι άμεσα θα υπάρξει πρόβλημα στο να τους παρασχεθούν ακόμη και τα βασικά, όπως μπουκάλια με νερό και στρώματα για να κοιμηθούν.

«Η αβέβαιη οικονομική κατάσταση σημαίνει ότι δεν έχουμε εύκολη πρόσβαση σε μετρητά, γεγονός που απειλεί τα προγράμματά μας, καθώς πληρώνουμε τους προμηθευτές μας μέσω ελληνικών λογαριασμών», εξηγεί στην Guardian η Λάουρα Παντοάν. Και προσθέτει ότι ήδη αρκετοί από τους μετανάστες που φιλοξενούνται στον πρόχειρο καταυλισμό στον Καρά Τεπέ, στη Μυτιλήνη, έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους.

Το πρωί της Πέμπτης ξέσπασαν νέα επεισόδια, με περίπου 4.000 μετανάστες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την έλλειψη τουαλετών, να μπλοκάρουν την κεντρική οδό που οδηγεί από την πόλη της Μυτιλήνης στην ανατολική και βόρεια πλευρά του νησιού.