Κατεπείγουσα επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση και την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου απέστειλαν την Τρίτη η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος, με αφορμή την αδυναμία της εταιρείας τροφοδοσίας παροχής σίτισης στους παράτυπους μετανάστες στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Σάμου.

Οπως αναφέρουν σε αυτήν, «με οδυνηρή έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι από σήμερα, 7 Ιουλίου, σταματάει η σίτιση των παράτυπων μεταναστών που φιλοξενούνται στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στην πόλη της Σάμου μετά από αδυναμία πληρωμής, έστω και μέρους της οφειλής, προς την εταιρεία τροφοδοσίας που έχει αναλάβει τη σίτισή τους.

Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι από σήμερα να ανοίξουν οι πύλες του κέντρου και οι δύσμοιροι αυτοί άνθρωποι να ξεχυθούν στην πόλη της Σάμου για να μπορέσουν να βρουν τροφή και τις όποιες δυνατότητες διαβίωσης.

Σε μια πόλη που είναι χτυπημένη σκληρά από την οικονομική κρίση, σε μια πόλη που αγωνίζεται να περισώσει ό,τι έχει απομείνει από τον τουρισμό, η εξέλιξη αυτή και όλα όσα θα ακολουθήσουν είναι σίγουρο ότι θα έχουν καταστροφικές συνέπειες.

Με την εξέλιξη αυτή μια κοινωνία που έχει αποδείξει διαχρονικά τα φιλανθρωπικά της αισθήματα και έχει έμπρακτα αποδείξει την αλληλεγγύη της στο δράμα των μεταναστών, ουσιαστικά οδηγείται σε σύγκρουση μαζί τους.

Από την άλλη πλευρά η εξέλιξη αυτή μεγαλώνει το δράμα των μεταναστών, αφού τους στερεί τη δυνατότητα της οργανωμένης περίθαλψης, της διατροφής και της στέγασης για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την πιστοποίησή τους και τη μεταφορά τους στον Πειραιά, αφού ουσιαστικά τους αφήνει στον δρόμο».

Η κ. Καλογήρου και ο κ. Κατρακάζος ζητούν από τους δύο υπουργούς να μεριμνήσουν άμεσα, ώστε εντός της ημέρας να βρεθεί λύση για την εκταμίευση της πίστωσης που αφορά στη σίτιση των παράτυπων μεταναστών και να αποτρέψουν έτσι «τη δυσμενή εξέλιξη, που θα έχει τραγικές συνέπειες, τόσο για την τοπική κοινωνία και τοπική οικονομία, αλλά και για τους ίδιους τους μετανάστες».