Φρένο στις έξτρα χρεώσεις που ανάγκαζαν του ασφαλισμένους να βάζουν βαθιά το χέρι τους στην τσέπη ώστε να υποβληθούν σε εξετάσεις υψηλής καινοτομίας, βάζει νέα απόφαση του υπουργού Υγείας.

Ειδικότερα, η διάταξη που πέρασε το 2014 και καταργήθηκε τα τελευταία 24ωρα, έδινε τη δυνατότητα στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα να ζητούν επιπλέον χρήματα από τους ασφαλισμένους, πέραν της συμμετοχής τους ύψους 15%.

«Επίσης δύναται να επιτρέπεται να εισπραχθούν για περιπτώσεις εξετάσεων υψηλής καινοτομίας επιπλέον συμμετοχές από τους ασφαλισμένους, όπως ψηφιοποιημένες ακτινογραφίες, ψηφιοποιημένες μαστογραφίες», αναφερόταν χαρακτηριστικά, αφήνοντας «παραθυράκι» στα ιδιωτικά κέντρα.

Ο ΕΟΠΥΥ όλο το προηγούμενο διάστημα γινόταν αποδέκτης σωρείας καταγγελιών και παραπόνων ασφαλισμένων, για τον αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο οι πάροχοι ζητούσαν επιπλέον αμοιβή.

Το αποτέλεσμα ήταν οι δικαιούχοι του Οργανισμού να καταβάλλουν συμμετοχή που υπερέβαινε την αποζημίωση της εξέτασης με βάση το Κρατικό Τιμολόγιο. Έτσι, για παράδειγμα στην εξέταση της μαστογραφίας καλούνταν να καταβάλλουν ποσά 10-50 ευρώ για ψηφιοποιημένη μαστογραφία και 40-120 ευρώ για ψηφιακή μαστογραφία, ποσά που υπερβαίνουν την κοστολόγηση της εξέτασης με βάση το Κρατικό Τιμολόγιο (8,01 ευρώ).