Δύο αθλητικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε Αθήνα και Δίστομο με το σύνθημα «Ποτέ πια ναζισμός».

Το Σάββατο στην Αθήνα διεξήχθη ανοιχτός λαϊκός αγώνας δρόμου, μήκους 5.500 μέτρων, ο «Δρόμος Ελπίδας», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 74 ετών από την υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου 1941 από τον Απόστολο (Λάκη) Σάντα και τον Μανώλη Γλέζο.

Διοργανωτές ήταν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας του δήμου Αθήνας (ΟΠΑΝΔΑ). Αφετηρία και τερματισμός ήταν ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου κάτω από την Ακρόπολη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος, ο υφυπουργός Νίκος Τόσκας, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, ο Στέφανος Ληναίος εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, η κόρη του Λάκη Σάντα, Γεωργία Σάντα η οποία έδωσε και την εκκίνηση του αγώνα, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, εκπρόσωποι της περιφέρειας και του δήμου Αθηναίων.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Ήσυχος υπενθύμισε «την αρπαγή της σημαίας που «υπερήφανα κυμάτιζε ψηλά – ψηλά και η βαριά σκιά της πλάκωνε καταθλιπτικά όλη την Αθήνα, όλη της αττική γη», λόγια ειπωμένα από τον ίδιο τον Λάκη Σάντα που αποτυπώνουν όμως τα συναισθήματα κάθε κατακτημένου Έλληνα».

«Η ένδοξη σκυτάλη της τότε νέας γενιάς είναι στα χέρια μας. Αναμφισβήτητα είναι βαριά και μας θυμίζει ότι πρέπει να πράξουμε το καθήκον μας ως γνήσιοι συνεχιστές, ως γνήσιοι Έλληνες. Να διώξουμε τις σύγχρονες καταθλιπτικές σκιές, όταν αυτές απειλούν να εγκατασταθούν στα χώματα που με τόση δύναμη ψυχής υπερασπίστηκαν οι συμπατριώτες μας» επισήμανε.

«Ο ναζισμός μπορεί να νικήθηκε τότε στρατιωτικά, αλλά η ιδεολογία του εξακολουθεί να ξεπηδά σε διάφορα σημεία της καθημερινότητας μέχρι σήμερα. Κι είναι πια ευθύνη όλων να τον νικήσουμε οριστικά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μανώλης Γλέζος στο μήνυμά του που διάβασε ο Στέφανος Ληναίος.

Παράλληλα ο κ. Γλέζος προέτρεψε τους συμμετέχοντες: «Μην τρέξετε, για μας. Τρέξτε για σας, τρέξτε για την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο, τρέξτε για εκείνους που θα καταφέρουν να φτάσουν στο τέρμα και να εξασφαλίσουν ελευθερία για όλους τους λαούς και ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες.

Και μην ξεχνάτε ούτε στιγμή πως ο ναζισμός δεν νικιέται τρέχοντας μια μέρα. Για να νικηθεί οριστικά, συνεχίστε να τρέχετε κάθε μέρα τον καλό αγώνα, μέχρι η κοινωνική δικαιοσύνη και η ελευθερία να φτάσουν σε κάθε άνθρωπο», κατέληξε.

Εξάλλου, σήμερα διεξήχθη στο μαρτυρικό Δίστομο, ο «31ος Δρόμος Θυσίας Διστόμου», στο πλαίσιο του 10ημέρου των εκδηλώσεων που αρχίζουν από σήμερα στη μνήμη των 218 Διστομιτών που σφαγιάσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής την 10η Ιουνίου 1944.

Διεξήχθησαν ταυτόχρονα δύο αγώνες με ώρα εκκίνησης 10:30:

– Πρώτη διαδρομή (11.200 μέτρα) από Καρακόλιθο σε Δίστομο (Πλατεία Εθνικής Αντίστασης).

– Δεύτερη διαδρομή (1.200 μέτρα) από Λόφο Μαυσωλείου στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Διοργανωτές ήταν ο δήμος Διστόμου και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την 10η Ιουνίου, 71η επέτειο της Σφαγής. Κεντρικό μήνυμα των εκδηλώσεων είναι «Μνήμη – Πένθος – Ελπίδα».